Οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να συμβάλουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αποαποικιοποίησης της Αφρικής και να επιδιώξουν την καταβολή αποζημιώσεων για την οικονομική και ανθρωπιστική ζημία που προκλήθηκε στις αφρικανικές χώρες ως αποτέλεσμα της αποικιοκρατικής πολιτικής». Σύμφωνα με τη διακήρυξη, στους στόχους τους περιλαμβάνεται και η επιστροφή «πολιτιστικών τεχνουργημάτων που απομακρύνθηκαν κατά τη διαδικασία της αποικιοκρατικής λεηλασίας».
Η Ρωσία και οι αφρικανικές χώρες θα αντιταχθούν επίσης σε οποιεσδήποτε διακρίσεις και μισαλλοδοξία, συμπεριλαμβανομένων «του επιθετικού εθνικισμού, του νεοναζισμού και του νεοφασισμού, της αφρικανοφοβίας και της ρωσοφοβίας».
Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε η σύνοδος, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να προωθήσουν «έναν πολυπολικό κόσμο, δίκαιο και δημοκρατικό» και να αγωνιστούν κατά της «νεοαποικιοκρατίας» και των «παράνομων» κυρώσεων.
Αναγκαία η εκεχειρία στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Αζάλι Ασουμάνι δήλωσε ωστόσο ότι η πρόταση του Πούτιν για εφοδιάσει με σιτάρι την Αφρική δεν αρκεί και είναι αναγκαία μια εκεχειρία στην Ουκρανία.
Στην καταληκτική δήλωσή του, είπε επίσης ότι ο Πούτιν εμφανίστηκε έτοιμος να διαπραγματευτεί με το Κίεβο και ότι τώρα θα πρέπει να πειστεί «η άλλη πλευρά».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στους Αφρικανούς ηγέτες ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να εφοδιάσει την Αφρική με σιτάρι –σε κάποιες περιπτώσεις δωρεάν– αφού αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
«Ο πρόεδρος της Ρωσίας έδειξε ότι είναι έτοιμος να μας βοηθήσει όσον αφορά τον εφοδιασμό μας με σιτάρι. Ναι, αυτό είναι σημαντικό, όμως ίσως δεν αρκεί. Χρειάζεται να επιτευχθεί εκεχειρία. Ο πρόεδρος Πούτιν μας έδειξε ότι είναι έτοιμος να εμπλακεί σε διάλογο και να βρει μια λύση. Τώρα πρέπει να πείσουμε την άλλη πλευρά», είπε ο Ασουμάνι.
Ο Πούτιν είπε στους ηγέτες των αφρικανικών χωρών ότι το Κίεβο αρνείται να διαπραγματευτεί μαζί του, με βάση ένα διάταγμα που ενέκρινε η ουκρανική πλευρά αφού η Ρωσία ανακοίνωσε, πέρσι τον Σεπτέμβριο, ότι προσάρτησε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες τις οποίες ελέγχει εν μέρει. Η Μόσχα δηλώνει πάντα ανοιχτή σε συνομιλίες, αρκεί να ληφθούν υπόψη οι «νέες πραγματικότητες» επί του πεδίου. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απορρίψει την ιδέα μιας εκεχειρίας που θα άφηνε στον έλεγχο της Ρωσίας σχεδόν το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους και θα έδινε στις ρωσικές δυνάμεις χρόνο για να ανασυγκροτηθούν έπειτα από 17 μήνες πολέμου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-EPA POOL
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τι αλλάζει στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης από 1η Ιανουαρίου 2026, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ
- Θρίλερ στις ιταλικές Άλπεις: Τέσσερις τραυματίες και 100 εγκλωβισμένοι λόγω βλάβης στο τελεφερίκ, vid
- Στη φυλακή ο 60χρονος γιος της Ελένης Παπαδοπούλου μετά την απολογία του για την δολοφονία της
- Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 70,6 εκατ. ευρώ για το upskilling επιχειρήσεων σε ΑΙ και Κυβερνοασφάλεια
- Ερντογάν: «Παράνομη και απαράδεκτη» η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ
- Τι ακριβώς συμβαίνει στο Ιράν; Εξαπλώνεται το κίνημα διαμαρτυρίας
- Ριφιφί – μαμούθ σε τράπεζα στη Γερμανία: Άδειασαν 3.200 θυρίδες και άρπαξαν 30 εκατ. ευρώ
- ΟΣΥ: Σε λεωφορεία της Αθήνας και του Πειραιά, ο Άγιος Βασίλης θα μοιράζει δώρα μέχρι τα Φώτα (vid,photo)
- Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εορταστικών εκδηλώσεων σε Πλατεία Συντάγματος και Πεδίον του Άρεως
- Πώς η απόπειρα επίθεσης κατά της κατοικίας του Πούτιν θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο









