Η ζωή και ο τραγικός θάνατος της πιο ταλαντούχας Ρωσίδας γυμνάστριας – Την έθαψαν με το νυφικό της (vid)

Το νήμα της ζωής της Οξάνα Κοστίνα κόπηκε μόλις στα 20 έχοντας ήδη όλο τον κόσμο στα πόδια της.

Δεν θα μάθουμε ποτέ σε τι βαθμό θα άλλαζε τη ρυθμική γυμναστική στη δεκαετία του ’90 η Οξάνα Κοστίνα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρότι σκοτώθηκε σε ένα τραγικό τροχαίο λίγο πριν κλείσει τα 21, το αδύνατο κοριτσάκι από το Ιρκούτσκ είχε φροντίσει να καταπλήξει τον κόσμο.


Γεννημένη για ρυθμική
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο μακρινό Ιρκούτσκ στη Σιβηρία και από πολύ μικρή οι γονείς της την έστειλαν στην καλύτερη σχολή της πόλης. Τα έμπειρα μάτια των προπονητριών της, Σάρα Γκόρελικ και Νατάλια Φούρσοβα, δεν χρειάστηκαν πολύ για να καταλάβουν το ακατέργαστο διαμάντι που είχαν στα χέρια τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα σε λίγο διάστημα η μικρή Οξάνα χάρη στο ταλέντο της προπονούνταν με αθλήτριες που ήταν 3-4 χρόνια μεγαλύτερη από αυτήν.


Τα λόγια της Μπουγιάνοβα
Η θρυλική προπονήτρια δεν χρειάστηκε παρά να δει κάποιες προπονήσεις της για να μείνει με το στόμα ανοιχτό.
«Την ξεχώρισα αμέσως ανάμεσα σε 30-40 άλλα παιδιά. Ήταν τόσο εύθραυστη, με ένα μικρό προσωπάκι… Καλά καλά δεν είχε ξεκινήσει, δεν είχε καμία “γέφυρα”, αλλά ήταν προφανές: το κορίτσι ήταν πολύ, πολύ ικανό» είχε πει.


Κάθε χρόνο και πιο ψηλά
Η Μπουγιάνοβα την ανέλαβε το 1983 και έξι χρόνια μετά, λίγο πριν κλείσει τα 17, ήταν ήδη πρωταθλήτρια ΕΣΣΔ στο ομαδικό.
Με την Αλεξάντρα Τιμοσένκο και την Οξάνα Σκαλντίνα πήραν το χάλκινο στο Παγκόσμιο του 1989. Το αστέρι της έλαμψε εκθαμβωτικά στη διοργάνωση του Σαράγεβο, καθώς η Κοστίνα μάγεψε το κοινό και τους κριτές με τις κινήσεις της και την εκπληκτική χορογραφία της.


Ο κλονισμός
Η ΕΣΣΔ θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 με δύο αθλήτριες στη γυμναστική. Το ένα «εισιτήριο» είχε καπαρώσει η χρυσή Ολυμπιονίκη της Σεούλ Ολεξάντρα Τιμοσένκο και το άλλο διεκδικούσαν η Κοστίνα με τη Σκαλντίνα, με την πρώτη να κερδίζει τη θέση.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 δημιούργησε φυσικά νέα δεδομένα και στον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς του 1992 δεν υπήρχε πλέον ΕΣΣΔ αλλά Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.

Εντελώς πραξικοπηματικά και προκειμένου να διατηρηθούν κάποιες ισορροπίες, η θέση τελικά πήγε στην Ουκρανή Σκαλντίνα.
Ο αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς και δη με αυτόν τον τρόπο καταρράκωσε την Κοστίνα. «Ήταν κάτι που δεν έπρεπε με κανέναν τρόπο να συμβεί, ένα λάθος, ένα παράλογο ατύχημα» είχε πει η Μπουγιάνοβα.


Μέχρι τον Γέλτσιν
Το σκάνδαλο απασχόλησε και τον Τύπο και η Κοστίνα έφτασε μέχρι και τον Μπόρις Γέλτσιν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η 19χρονη αθλήτρια πήγε στη Βαρκελώνη ως θεατής και δη ως προσωπική προσκεκλημένη του προέδρου της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

Η Κοστίνα εκεί έκανε προπονήσεις με την εθνική ομάδα της Βρετανίας, αλλά τα σημαντικά γι’ αυτήν συνέβαιναν εκτός του γυμναστηρίου.


Η μοιραία σχέση
Στη Βαρκελώνη η Κοστίνα ερωτεύτηκε και έγινε ζευγάρι με τον Έντουαρντ Ζενόβκα, τον διάσημο πενταθλητή που μόλις είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο.
Μετά τους Αγώνες έγιναν ζευγάρι και χάρη σε αυτόν η Οξάνα βγήκε από την κατάθλιψη. «Είχα τέτοια οργή μέσα μου και ξαφνικά μου γεννήθηκε η επιθυμία να αποδείξω σε όλους πως μπορούσα να κάνω ό,τι θέλω».
Στο Παγκόσμιο των Βρυξελλών το 1992 η Κοστίνα σάρωσε κερδίζοντας πέντε χρυσά σε ατομικό και ομαδικό, ρεκόρ που κράτησε για 17 χρόνια. Οι προτάσεις για χορηγούς και συμμετοχές σε σόου έπεφταν βροχή, όμως η Κοστίνα ονειρευόταν μια ζωή όπου θα έκανε γυμναστική και θα είχε τη δική της οικογένεια, αλλά δυστυχώς η μοίρα είχε άλλα σχέδια.

Τρεις μήνες μετά τον θρίαμβο στις Βρυξέλλες, στις 11 Φεβρουαρίου του 1993, η Οξάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο.
Πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο της Μόσχας, ο σύντροφος της Ζενόβκα έχασε τον έλεγχο του οχήματος, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο φορτηγό.
Ο Ζενόβκα τραυματίστηκε σοβαρά και έχασε και ένα νεφρό, όμως δυστυχώς η Κοστίνα δεν τα κατάφερε και λίγες ώρες μετά εξέπνευσε. Η έκθεση της αστυνομίας έδειξε πως ο σύντροφός της την ώρα του δυστυχήματος είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.
Η κηδεία της Οξάνα έγινε στο νεκροταφείο του Νόβο Λεβίνσκι στο Ιρκούτσκ και η σορός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Την έθαψαν με ένα ολόλευκο νυφικό ενώ οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν κεριά και λευκά λουλούδια.

sputnik/ photo vid screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί