Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι θα περιέχουν τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού!

Οι Ολυμπιονίκες στους φετινούς Αγώνες του Παρισιού θα πάρουν μαζί τους ένα κομμάτι της Γαλλίας και του εμβληματικού της ορόσημου.

Ένα εξαγωνικό, γυαλισμένο κομμάτι σιδήρου που προέρχεται από τον τον Πύργο του Άιφελ ενσωματώνεται σε κάθε χρυσό, ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο που θα κρεμαστεί στο λαιμό των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες (26/7 – 11/8) και Παραολυμπιακούς (28/8 – 8/9) Αγώνες του Παρισιού.

Πώς όμως βρέθηκαν όλα αυτά τα κομμάτια για τα μετάλλια των δύο διοργανώσεων; Βλέπετε, ο πύργος ύψους 330 μέτρων είναι κατασκευασμένος από 18.038 σιδερένια μέρη. Αλλά, όπως όλες οι κατασκευές, γερνάει.

Οικοδομημένος για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889, ο πύργος του μηχανικού Γκιστάβ Άιφελ προοριζόταν να παραμείνει όρθιος στη θέση του μόνο για 20 χρόνια και στη συνέχεια να αποσυναρμολογηθεί. Άλλωστε πολλοί τον έβρισκαν αντιαισθητικό, όπως ο συγγραφέας Γκι ντε Μοπασάν που έτρωγε κάθε μέρα στο εστιατόριο του Πύργου – «γιατί είναι το μόνο μοναδικό μέρος του Παρισιού από όπου δεν μπορείς να δεις τον Πύργο», έλεγε. Στη συνέχεια όμως τον αγάπησαν και η δημοτική αρχή έκρινε ότι ήταν χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, με αποτέλεσμα η «άδεια παραμονής» του να ανανεωθεί επ’ αόριστον.

Απομεινάρια των «λίφτινγκ»
Αυτό σημαίνει ότι κατά καιρούς πρέπει να κάνει μικρά «λίφτινγκ». Τα σιδερένια κομμάτια που ενσωματώνονται στο κέντρο των Ολυμπιακών μεταλλίων ζυγίζουν 18 γραμμάρια το καθένα και έχουν κοπεί από δοκούς και άλλα κομμάτια που αφαιρέθηκαν από τον Πύργο του Άιφελ κατά τη διάρκεια αυτών των «λίφτινγκ» και στη συνέχεια αποθηκεύτηκαν για φύλαξη.

Απογυμνώθηκαν από το χρώμα, γυαλίστηκαν και βερνικώθηκαν για τη δεύτερη ζωή τους, και στο τέλος σφραγίστηκαν με τις λέξεις «Παρίσι 2024», το λογότυπο της διοργάνωσης και τα πέντε δαχτυλίδια των Ολυμπιακών Αγώνων.

The Paris Olympics medals are monumental: They’re made with metal chunks from the Eiffel Tower
«Η ιδέα προέκυψε μετά από μερικές συζητήσεις», είπε στο Euronews ο Joachim Roncin, επικεφαλής σχεδιασμού της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Παρισιού. «Συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει ένα σύμβολο γνωστό σε όλο τον κόσμο, το οποίο είναι ο Πύργος του Άιφελ. Είπαμε: “Τι θα λέγατε αν πλησιάζαμε την Εταιρεία Διαχείρισης του Πύργου του Άιφελ για να δούμε αν είναι δυνατόν να ενσωματώσουμε στο μετάλλιο ένα κομμάτι του;”. Η εταιρεία συμφώνησε, και το όνειρο έγινε πραγματικότητα».


Τα χρυσά μετάλλια ζυγίζουν 529 γραμμάρια και δεν είναι καθαρός χρυσός. Είναι κατασκευασμένα από ασήμι και επικαλυμμένα με 6 γραμμάρια χρυσού. Τα ασημένια ζυγίζουν 525 γραμμάρια και τα χάλκινα ζυγίζουν 455 γραμμάρια και αποτελούνται από κράμα χαλκού, κασσίτερου και ψευδαργύρου.

Έχουν διάμετρο 85 χιλιοστά και πάχος 9,2 χιλιοστά. Θα συνοδεύονται από ένα σκούρο μπλε κουτί του οίκου Chaumet και ένα πιστοποιητικό από την Εταιρεία Διαχείρισης του Πύργου του Άιφελ, ότι τα σιδερένια κομμάτια προέρχονται από το μνημείο.

(με πληροφορίες από cnn. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί