Boxing Day: Η χριστουγεννιάτικη παράδοση της Premier League χτυπήθηκε απ’ τον κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός θερίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως λένε, αλλά η παράδοση μάλλον… απαγορεύεται να διακοπεί.

Χριστούγεννα χωρίς ποδοσφαιρική Boxing Day δεν γίνεται και οι Άγγλοι παρά την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον παίζουν κανονικά μπάλα σε όλα τα γήπεδα της χώρας…

Όχι ακριβώς σε όλα βεβαίως, δεδομένου ότι ήδη τρεις αναμετρήσεις της Premier League για την περίφημη Boxing Day έχουν αναβληθεί λόγω κρουσμάτων, ενώ ενδεχομένως να προκύψει και τέταρτη αναβολή! Οι αγώνες Λίβερπουλ – Λιντς, Γουλβς – Γουότφορντ και Μπέρνλι – Έβερτον δεν θα πραγματοποιηθούν, ενώ τα βρετανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι δεν θα γίνει ούτε το ματς Τότεναμ – Κρίσταλ Πάλας εξαιτίας δύο νέων κρουσμάτων που έβγαλε η Πάλας.

Από το πρόγραμμα της 26ης Δεκεμβρίου ξεχωρίζει η αναμέτρηση της προπορευόμενης Μάντσεστερ Σίτι με τη Λέστερ αλλά και της Άστον Βίλα με την Τσέλσι, όπου όμως οι γηπεδούχοι δεν θα έχουν τον προπονητή τους Στίβεν Τζέραρντ στον πάγκο λόγω κορονοϊού. Το ίδιο ισχύει και για αρκετούς παίκτες που βρίσκονται σε καραντίνα…

Οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές φωνάζουν για τις εξαντλητικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η Premier League καθώς μέσα σε οχτώ ημέρες θα πρέπει οι περισσότερες ομάδες να δώσουν από τρεις αγώνες, την ώρα που ο κορονοϊός επελαύνει και άπαντες μετρούν απουσίες. Προ ημερών ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν δίστασε να μιλήσει για την αναγκαιότητα απεργίας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και ο Γιούργκεν Κλοπ κι ο Αντόνιο Κόντε που τα έβαλαν με την διοργανώτρια αρχή.

Τα παιχνίδια της Boxing Day (26 Δεκεμβρίου)

Μάντσεστερ Σίτι – Λέστερ (17:00) – COSMOTE SPORT 1 HD

Νόριτς – Άρσεναλ (17:00) – COSMOTE SPORT 2 HD

Τότεναμ – Κρίσταλ Πάλας (17:00) – COSMOTE SPORT 3 HD

Γουέστ Χαμ – Σαουθάμπτον (17:00) – COSMOTE SPORT 7 HD

Άστον Βίλα – Τσέλσι (19:30) – COSMOTE SPORT 1 HD

Μπράιτον – Μπρέντφορντ (22:00) – COSMOTE SPORT 1 HD

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου
Νιούκαστλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (22:00) – COSMOTE SPORT 1 HD

  • Οι αγώνες Λίβερπουλ – Λιντς, Γουλβς – Γουότφορντ και Μπέρνλι – Έβερτον έχουν αναβληθεί λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Η Boxing Day και το ποδόσφαιρο

Πώς προέκυψε όμως η Boxing Day στο αγγλικό ποδόσφαιρο; Η ονομασία της σίγουρα δεν προέρχεται από την μπάλα. Η παράδοση λέει πως στις 26 Δεκεμβρίου οι πλούσιες οικογένειες ή οι εργοδότες, μοίραζαν δώρα στους φτωχώτερους (υπηρετικό προσωπικό ή υπαλλήλους). Ήταν μέρα προσφοράς των πλουσίων προς τους φτωχούς.

Υπάρχει επίσης μία εκδοχή πως η ονομασία προέρχεται από την τοποθέτηση ενός κουτιού από έναν ιερέα στα πλοία των εξερευνητών, μέσα στο οποίο έριχναν χρήματα για καλή τύχη. Αν όλα πήγαιναν καλά, τότε το κουτί επέστρεφε στον ιερέα, ο οποίος το κρατούσε μέχρι και τα Χριστούγεννα οπότε το άνοιγε προσφέροντας τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στους φτωχούς.

Με το πέρασμα των χρόνων η Boxing Day έγινε συνώνυμο της Premier League και του αγγλικού ποδόσφαιρου γενικότερα, καθώς απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας παίζεται μπάλα την επομένη των Χριστουγέννων. Από την Premier League μέχρι τις ερασιτεχνικές κατηγορίες τα γήπεδα γεμίζουν. Οι φίλοι του ποδοσφαίρου μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σπεύδουν στο γήπεδο για την αγαπημένη τους συνήθεια, ενώ έχουν προηγηθεί και τελευταία… καλά τα ψώνια του έτους. Κι αυτό διότι, την ώρα που σχεδόν παντού στον πλανήτη τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά, στην Αγγλία όχι μόνο ανοίγουν, αλλά είναι και η μέρα που αρχίζουν οι εκπτώσεις!

Μέχρι τη δεκαετία του 1950 οι αγώνες παίζονταν ανήμερα των Χριστουγέννων. Όταν όμως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άρχισαν σταδιακά να μειώνουν τα δρομολόγια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, η χριστουγεννιάτικη ποδοσφαιρική δραστηριότητα μεταφέρθηκε για τις 26 Δεκεμβρίου. Καθιερώθηκε τη σεζόν 1957-58.

Από το μακρινό 1888 έχουν πραγματοποιηθεί 3.726 αγώνες την Boxing Day, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ είναι οι δύο ομάδες που έχουν τις περισσότερες επιτυχίες τη συγκεκριμένη ημέρα…

ethnos/ photo vid screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί