Η αιχμή ενός βέλους κατασκευασμένη από μετεωρίτη, βρέθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης σε μια αρχαία τοποθεσία της εποχής του χαλκού που ονομάζεται Mörigen στην Ελβετία.
Οι γεωλόγοι εξέτασαν τη σύνθεση του τεχνουργήματος, η οποία περιλαμβάνει το αλουμίνιο-26, ένα βραχύβιο ισότοπο που κάποτε ήταν άφθονο στο πρώιμο ηλιακό σύστημα – αλλά δεν το συναντάμε φυσικά στη Γη.
Ωστόσο, μόνο τρεις μετεωρίτες με τον ίδιο συνδυασμό μετάλλων έχουν πέσει στη Γη περίπου την ίδια στιγμή στην Ευρώπη: Ένας στην Τσεχική Δημοκρατία, ένας άλλος στην Ισπανία και ο τρίτος στην Εσθονία. Η ομάδα πιστεύει ότι ο διαστημικός βράχος της Εσθονίας ήταν ο πιθανότερος υποψήφιος.
Η ομάδα χρησιμοποίησε διάφορες μεθόδους για να ελέγξει τη σύνθεση, συμπεριλαμβανομένων εικόνων ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, ακτίνων Χ και αναλύσεων με ακτινοβολία υψηλής ενέργειας. Το αιχμηρό κομμάτι διαμορφώθηκε από έναν σιδερένιο μετεωρίτη που αποτελείται κυρίως από ορυκτά καμασίτη και ταενίτη που βρίσκονται στη Γη μόνο επειδή έπεσαν από το διάστημα.
Οι σιδερένιοι μετεωρίτες προέρχονται από τους πυρήνες αρχαίων πλανητών οι οποίοι καταστράφηκαν πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια από καταστροφικά γεγονότα πρόσκρουσης κατά τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Daily Mail.
«Το στυλ της σιδερένιας αιχμής βέλους μοιάζει έντονα με αυτό των χάλκινων αιχμών βέλους από το ίδιο συγκρότημα ευρημάτων, παρόλο που η διαδικασία κατασκευής ήταν πολύ διαφορετική», μοιράστηκε η ομάδα στη μελέτη.
«Το προσκολλημένο οργανικό υλικό πλούσιο σε άνθρακα αντιπροσωπεύει πιθανότατα υπολείμματα πίσσας, πιθανότατα πίσσας ξύλου ,πιθανότατα του δέντρου σημύδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποια στιγμή η αιχμή στερεώθηκε σε βέλος».
Ενώ η αιχμή του βέλους είχε αρχικά βρεθεί στη λίμνη του Μπιέλ κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ήταν κρυμμένη στο Μουσείο Ιστορίας της Βέρνης, όπου ανακαλύφθηκε εκ νέου και εξετάστηκε.
(με πληροφορίες από iefimerida. gr – dailymail / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- O αδερφός του Μασκ οργάνωσε το θέαμα με 3.000 drones εμπνευσμένα από τον Μιχαήλ Άγγελο, vid
- Το πιο τρελό flashmob στο Παρίσι: 30 μουσικοί ερμήνευσαν το «Bohemian Rhapsody», vid
- Συνελήφθησαν 12 άτομα για ναρκωτικά σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
- Ρωσία: Δύο τρένα εκτροχιάστηκαν σε διαφορετικά ατυχήματα – Νεκρός ένας μηχανοδηγός, vid
- Ο Εύοσμος ξενύχτησε χθες – Κοσμοσυρροή στη “Λευκή Νύχτα” με την Κλαυδία, vid
- Ανδρουλάκης από ΔΕΘ: Αυτό είπε για κόμμα Τσίπρα, δημοσκοπήσεις και Ισραήλ
- «Οσμή» εμφυλίου στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του δεξιού Κερκ – Παίζουν τα ρέστα τους οι διεθνιστές, video
- Ποιός ξεπέρασε για λίγο τον Έλον Μασκ και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο
- Πέθανε ο αγαπητός παππούς της Σχοινούσας που έγινε viral με τον χορό του, vid
- Τι αλλάζει στα μισθωτήρια ακινήτων από το 2026
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΣΠΙΤΙΑ

ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ε65

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ

MYSTREET

ΓΙΟΡΤΗ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΚΑΙΡΟΣ
