Τέτοιους σερβιτόρους από το μέλλον δεν έχετε ξαναδεί- Η φουτουριστική ιδέα που αλλάζει όσα ξέρουμε

Στην πράξη δίνονται νέες δυνατότητες εργασίας σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Στην καφετέρια Dawn Avatar Robot Café, στο Τόκιο, οι πελάτες δίνουν τις παραγγελίες τους σε ρομπότ. Ως εδώ καλά, θα πει κανείς δεν πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό, αφού ήδη στην Ιαπωνία, αλλά και σε όλον τον κόσμο, τα ρομπότ αντικαθιστούν ανθρώπους σε θέσεις εργασίας.

Η καινοτομία έγκειται στο ότι μέσα από τις κάμερες των «άψυχων» μηχανών, μιλούν σε πραγματικούς ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι τηλεχειρίζονται τους ρομποτικούς σερβιτόρους από μακριά.

Χάρη στις υψηλές ταχύτητες διασύνδεσης, τα ρομπότ τα χειρίζονται εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο υπάλληλοι ΑμεΑ, που δεν μπορούν να κινηθούν με άνεση. Χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά τους, τα πηγούνια τους και άλλα μέρη του σώματός τους, μπορούν να ελέγξουν και να κατευθύνουν τα ρομπότ που εργάζονται μαζί με αυτούς.

H επωνυμία του καφέ Avatar στηρίχθηκε φυσικά στην πρωτοπόρα αυτή ιδέα, αφού τα ρομπότ ελέγχονται απόλυτα από τους υπαλλήλους.

Οι μηχανικοί σερβιτόροι έχουν ύψος 1,2 μέτρων κι εναποθέτουν τους καφέδες στα τραπέζια, την ώρα που οι χειριστές τους τηλε-εργάζονται από την άνεση του σπιτιού τους.

Τα ρομπότ έχει κατασκευάσει η Ory Laboratories με έδρα το Τόκιο, στην οποία ανήκει και η καφετέρια.

Ο CEO της εταιρείας Yoshifuji Kentaro, λέει πως μία καφετέρια με άβαταρ ρομπότ που παραμένει συνέχεια ανοικτή, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Η εταιρεία θέλει με αυτόν τον τρόπο να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες εργασίας σε ανθρώπους που δεν μπορούν να κινηθούν, με τηλεχειρισμό για τον οποίον αρκεί ακόμα και η απειροελάχιστη κίνηση των ματιών.

Πηγή έμπνευσης για το εγχείρημα είχε σταθεί ένας άλλος CEO της εταιρείας, ο Kentaro Yoshifuji. Εκείνος είχε παραμείνει για τρία ολόκληρα χρόνια στο κρεβάτι και εντόπισε την ανάγκη για ένα μέλλον με περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης.

με πληροφορίες euronews/ photo vid screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί