“Παιχνίδια” με τον ήλιο: Τι θα μπορούσε να προκαλέσει ο αποκλεισμός του φωτός του ήλιου

Το εύρημα επιστημονικής ομάδας δείχνει ότι η κλιματική γεωμηχανική που περιλαμβάνει τον αποκλεισμό του ηλιακού φωτός θα μπορούσε να έχει αρκετά επιζήμια επίδραση στα καιρικά μοτίβα.

Μελέτησαν την επίδραση μιας ηλιακής έκλειψης στον καιρό – “Αν προκαλέσουμε έκλειψη Ηλίου στο μέλλον με τεχνολογικές λύσεις, μπορεί να επηρεάσει τα σύννεφα”

Όταν η Σελήνη περνά μπροστά από τον Ήλιο σε μια ηλιακή έκλειψη, το εντυπωσιακό θέαμα φαίνεται να αλλάζει τον κόσμο μας στιγμιαία.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις στον πλανήτη μας είναι πολύ πιο βαθιές από μερικές στιγμές σκοταδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και ένα αποτέλεσμα που μπορεί εξέπληξε τους επιστήμονες είναι ότι τα σύννεφα διαλύονται και γρήγορα – από όταν μάλιστα μόνο το 15 τοις εκατό του Ήλιου καλύπτεται από τη Σελήνη.

Δεν είναι όλα τα είδη σύννεφων που διαλύονται, προφανώς. Διαφορετικά, δεν θα ακούγαμε ποτέ παράπονα για εκλείψεις που αλλοιώθηκαν από συννεφιά.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Victor Trees του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ντελφτ, προσδιόρισε ότι συγκεκριμένα, είναι τα ρηχά σωρευτικά σύννεφα πάνω από τη στεριά εκείνα που εξαφανίζονται και μάλιστα ταχύτατα.

Το εύρημα, λέει ο Trees, έχει επιπτώσεις για μελλοντικές προσπάθειες κλιματικής μηχανικής.

“Αν προκαλέσουμε έκλειψη Ηλίου στο μέλλον με τεχνολογικές λύσεις, μπορεί να επηρεάσει τα σύννεφα”, εξηγεί . «Λιγότερα σύννεφα θα μπορούσαν εν μέρει να είναι αντίθετα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της κλιματικής μηχανικής, επειδή τα σύννεφα αντανακλούν το φως του ήλιου και έτσι στην πραγματικότητα βοηθούν στην ψύξη της Γης», συμπλήρωσε.


Από τη θέση μας εδώ στην επιφάνεια της Γης, δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς συμπεριφέρονται τα σύννεφα κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης.

Όμως, λέει ο Trees, είναι σημαντικό: μία από τις λύσεις που προτείνονται για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής είναι να εμποδιστούν ορισμένες από τις ακτίνες του Ήλιου να φτάσουν στην κατώτερη ατμόσφαιρα της Γης. Ενώ η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά τις θερμοκρασίες, δεν γνωρίζουμε ποιες άλλες επιπτώσεις μπορεί να έχει.

Επειδή τα στρώματα νεφών μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκα και οι διαμορφώσεις των νεφών είναι συνεχώς σε κίνηση, η καταμέτρηση των νεφών από τη Γη δεν είναι πραγματικά μια βιώσιμη μέθοδος για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο η ηλιακή θαμπάδα επηρεάζει τα σύννεφα.

Μια άλλη επιλογή είναι να τα μελετήσετε από ψηλά χρησιμοποιώντας δορυφόρους, αλλά προηγουμένως δεν λάμβαναν υπόψη τη σκιά της Σελήνης κατά τη διάρκεια της έκλειψης, στους υπολογισμούς της ανακλαστικότητας στην κορυφή των σύννεφων, με αποτέλεσμα μια απόκλιση στις μετρήσεις της κάλυψης και του πάχους του νέφους.

Ο Trees και οι συνεργάτες του βρήκαν έναν τρόπο διόρθωσης για τη σεληνιακή σκιά λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία του Ήλιου που επισκιάζεται κάθε δεδομένη στιγμή, από κάθε θέση στην επιφάνεια της Γης.

«Με διαφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος μιας ηλιακής έκλειψης, υπάρχει μια μερική έκλειψη, όπου υπάρχει ακόμα άφθονο φως έξω», λέει ο Trees . «Σε αυτή τη μερική έκλειψη, οι δορυφόροι λαμβάνουν αρκετό ανακλώμενο φως του ήλιου, αφού διορθώσουν τη συσκότιση, για να μετρήσουν αξιόπιστα τα σύννεφα».


Οι ερευνητές εφάρμοσαν τις μεθόδους τους σε δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια τριών προηγούμενων εκλείψεων ηλίου στην αφρικανική ήπειρο, μεταξύ 2005 και 2016. Προς έκπληξή τους, τα σωρευτικά σύννεφα αρχίζουν να εξαφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς όταν καλύπτεται μόλις το 15 τοις εκατό του Ήλιου και εξαφανίζονται μέχρι τη στιγμή που η έκλειψη έχει τελειώσει.

Το γιατί ακριβώς συνέβαινε αυτό ήταν ασαφές, επομένως η ομάδα διεξήγαγε προσομοιώσεις χρησιμοποιώντας λογισμικό μοντελοποίησης cloud που ονομάζεται DALES. Αυτές οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι όταν το φως του ήλιου μπλοκάρεται, η επιφάνεια ψύχεται, γεγονός που μειώνει τα ανοδικά ρεύματα θερμού αέρα από την επιφάνεια.

Τα θερμά ανοδικά ρεύματα είναι καθοριστικής σημασίας για το σχηματισμό σωρευτικών νεφών καθώς μεταφέρουν υδρατμούς που συμπυκνώνονται σε σταγονίδια καθώς ανεβαίνουν σε ψυχρότερα υψόμετρα, σχηματίζοντας σύννεφα.

Έτσι, όταν το έδαφος κρυώσει και αυτά τα ανοδικά ρεύματα σταματούν, τα σωρευτικά σύννεφα δεν μπορούν να διατηρηθούν, ξεκινώντας ξανά μόνο όταν ο Ήλιος επανεμφανιστεί και αρχίσει να θερμαίνει ξανά το έδαφος. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται μόνο στην ξηρά, καθώς ο ωκεανός δεν κρυώνει αρκετά γρήγορα για να ξεκινήσει το φαινόμενο.

Τα σωρευτικά σύννεφα δεν είναι σύννεφα βροχής, αλλά μπορούν να μεταμορφωθούν σε σύννεφα βροχής. Το εύρημα της ομάδας δείχνει ότι η κλιματική γεωμηχανική που περιλαμβάνει τον αποκλεισμό του ηλιακού φωτός θα μπορούσε να έχει αρκετά επιζήμια επίδραση στα καιρικά μοτίβα.

Δεδομένου ότι αυτό θεωρείται ότι είναι το αντίθετο από αυτό που θέλουν να συμβεί οι επιστήμονες, το φαινόμενο απαιτεί περαιτέρω έρευνα, λένε οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Communications Earth & Environment .

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί