Μίνι Εγκέφαλοι – Η Επανάσταση του Μέλλοντος (βίντεο)

Μίνι εγκέφαλοι

Την τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει με επιτυχία μίνι εγκεφάλους, γνωστά ως “οργανοειδή”, από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα που διαφοροποιούνται σε νευρώνες και συναρμολογούνται σε δομές 3D. Μέχρι τώρα, τα οργανοειδή εγκεφάλου μπορούν να αναπτυχθούν, μοιάζοντας μόνο με μικροσκοπικά κομμάτια ενός εγκεφάλου στην πρόωρη εμβρυϊκή ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Δρ Hongjun Song, καθηγητή της νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα επόμενα 10 χρόνια.

“Θα μπορούσαμε πραγματικά να μοντελοποιήσουμε όχι μόνο την κυτταρική ποικιλομορφία, αλλά και την κυτταρική αρχιτεκτονική” του εγκεφάλου, δήλωσε ο Δρ Song. Οι ώριμοι νευρώνες οργανώνονται σε στρώματα, στήλες και περίπλοκα κυκλώματα στον εγκέφαλο. Για την ώρα, τα οργανοειδή περιέχουν μόνο ανώριμα κύτταρα που δεν μπορούν να θρέψουν αυτές τις σύνθετες συνδέσεις, αλλά ο Δρ Τσόνγκ δήλωσε ότι αναμένεται να ξεπεραστούν τα εμπόδια μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Με τα μικροσκοπικά μοντέλα του εγκεφάλου στο χέρι, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να βγουν συμπεράσματα για το πώς εξελίσσονται οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές. πώς οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες διασπούν τον εγκεφαλικό ιστό και πώς οι διαφορετικοί εγκέφαλοι των ανθρώπων θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε διαφορετικές φαρμακολογικές θεραπείες.

Κάποια μέρα (αν όχι μέσα σε 10 χρόνια), οι επιστήμονες μπορεί ακόμη και να αναπτύξουν “λειτουργικές μονάδες” νευρικού ιστού ώστε να αντικαταστήσουν τις κατεστραμμένες περιοχές του εγκεφάλου.

“Τι θα συνέβαινε αν είχατε μια λειτουργική μονάδα, προκατασκευασμένη, ώστε να μπορείτε να την εφαρμόσετε πάνω στον κατεστραμμένο εγκέφαλο;” Είπε ο δρ. Song. Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά “πιστεύω ότι στην επόμενη δεκαετία, θα ξέρουμε” εάν θα μπορούσε να λειτουργήσει, πρόσθεσε.

Ενεργοποιείστε τους υπότιτλους στο βίντεο για να τους δείτε στα Ελληνικά. 

photo unsplash