Όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστος Δήμας: «Σε συνεργασία με το Τομεακό Επιστημονικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού και Αναβάθμισης Δεξιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), επιχειρούμε να χαρτογραφήσουμε θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις του οικοσυστήματος. Η συμμετοχή σας στο ερωτηματολόγιο είναι σημαντική καθώς το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο κατεξοχήν παράγοντας επιβίωσης, ανάπτυξης, και μακροπρόθεσμης επιτυχίας των επιχειρήσεων».
Ανθρώπινο Δυναμικό στο Oικοσύστημα Tεχνολογίας και Kαινοτομίας
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της έρευνας, το οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας, που περιλαμβάνει νεοφυείς επιχειρήσεις, βιομηχανικές επιχειρήσεις, και ερευνητικούς οργανισμούς, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς στην Ελλάδα.
Κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης, ανάπτυξης (scale-up), και μακροπρόθεσμης επιτυχίας των οργανισμών του οικοσυστήματος είναι το ανθρώπινο δυναμικό (ΑΔ), οι πρακτικές διοίκησης ΑΔ, και η κουλτούρα των εταιρειών που το απαρτίζουν.
Ενδεικτικά, έρευνες δείχνουν ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις με ικανότητες διοίκησης ΑΔ έχουν περισσότερες πιθανότητες αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO), ενώ συχνά αποτυγχάνουν σε διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους εξαιτίας έλλειψης ταλέντων ή δεξιοτήτων, παρότι διέθεταν καινοτόμες ιδέες ή προϊόντα.
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες (π.χ., Ισραήλ – High-Tech Human Capital Report), δεν υπάρχει μελέτη που να χαρτογραφεί θέματα διοίκησης ΑΔ στο οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο.
Σκοπεύοντας να συνεισφέρει προς αυτήν την κατεύθυνση, η έρευνα στοχεύει στα παρακάτω:
• Αποτύπωση των εφαρμοζόμενων πρακτικών διοίκησης ΑΔ
• Σύνδεση των πρακτικών με τα οργανωσιακά αποτελέσματα των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων ευρύτερα
• Διάχυση καλών πρακτικών στις επιχειρήσεις και υποστήριξη της δημόσιας πολιτικής.
Η έρευνα τελεί υπό την υποστήριξη του Elevate Greece, της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας, και Καινοτομίας.
Διεξάγεται από μία τετραμελή ομάδα εργασίας που αποτελούν οι εξής:
‘Αγγελος Αλεξόπουλος, πρόεδρος Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου ΑΔ, Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Xρύσανθος Δελλαρόκας, αντιπρόεδρος ΤΕΣ ΑΔ, Καθηγητής Διοίκησης Shipley, Πανεπιστήμιο Βοστώνης
Ιωάννης Νικολάου, καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Κωνσταντίνος Τασούλης, αναπλ. καθηγητής Διοίκησης ΑΔ, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, μέλος ΤΕΣ ΑΔ.
photo vid screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κλιματικό αφήγημα: Δεν τα βρίσκουν ούτε για το 2040 οι διεθνιστές
- Παρανοϊκό αίτημα από τη νατοϊκή Πολωνία: «Θέλουμε πυρηνικά όπλα»
- Από τραχανά με σταφύλι μέχρι μπουγάτσα με… σύκα και κρασί – Η γιορτή στον αμπελώνα Θεσσαλονίκης
- Θεσσαλονίκη: Μετέτρεψε τον δρόμο σε αγωνιστική πίστα – Συνελήφθη 23χρονος οδηγός μηχανής
- Στη φυλακή για τους εμπρησμούς στον Υμηττό ο 32χρονος Παλαιστίνιος – Είπε ότι έχει ακουστά τον ISIS
- Kαμπανάκι από την ΤτΕ: Αυξήθηκαν στα 79 δισ. ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” που διαχειρίζονται οι servicers
- Κυβέρνηση: «Στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά γίνονται έργα, τα οποία ολοκληρώνονται σε χρονοδιαγράμματα»
- Οι Iron Maiden έρχονται στην Ελλάδα το 2026! Ανακοινώθηκε η ημερομηνία της συναυλίας στο ΟΑΚΑ
- Τουρκία: Εξακολουθούμε να έχουμε τους ρωσικούς S-400 και δεν αλλάζει αυτό
- Ανακαλύφθηκε πίνακας 400 ετών του Ρούμπενς, «αληθινή ομολογία πίστης» – Απεικονίζει τον “Χριστό στον Σταυρό”, vid
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΕΔΕ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ
