Καρκίνος: Ένα AI προβλέπει με ακρίβεια την επανεμφάνιση όγκου σε ασθενείς

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το πόσο πιθανό είναι να αναπτυχθούν ξανά όγκοι σε ασθενείς με καρκίνο αφού έχουν υποβληθεί σε θεραπεία.

Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη, που περιγράφεται ως «συναρπαστική» από κλινικούς ογκολόγους, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην παρακολούθηση των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η πρόοδος της θεραπείας του καρκίνου τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης, ο κίνδυνος επανεμφάνισης της νόσου, παραμένει.

Η παρακολούθηση των ασθενών μετά τη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της επείγουσας αντιμετώπισης τυχόν υποτροπής του καρκίνου. Μέχρι σήμερα, οι γιατροί τείνουν βασίζονταν σε πιο παραδοσιακές μεθόδους για την ανίχνευση της υποτροπής.

Ωστόσο, η παγκοσμίως πρώτη μελέτη από το Royal Marsden NHS Foundation Trust, το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου και το Imperial College του Λονδίνου, δημιούργησε ένα μοντέλο που χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση και φαίνεται να προβλέπει καλύτερα τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό να κατανοήσουμε ποιοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και να ανιχνεύσουμε αυτή την υποτροπή νωρίτερα, ώστε η επανάληψη της θεραπείας να είναι πιο αποτελεσματική», δήλωσε ο καθηγητής Richard Lee.

Το εν λόγω εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη ανίχνευση υποτροπής σε ασθενείς που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, διασφαλίζοντας ότι θα λάβουν θεραπεία πιο άμεσα. Παράλληλα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερες περιττές σαρώσεις παρακολούθησης και επισκέψεις στο νοσοκομείο για όσους κριθούν χαμηλού κινδύνου.

Με πληροφορίες από Guardian/lifo/ photo vid scr

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί