Επαναστατική θαλάσσια ανεμογεννήτρια

Οι περισσότερες θαλάσσιες ανεμογεννήτριες εδράζονται στον βυθό, οπότε δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε βάθος μεγαλύτερο από τα 60 μέτρα, και άρα να εκμεταλλευτούν τους ισχυρότερους ανέμους που φυσούν μακριά από την ακτή. Ένα σημαντικό τεχνολογικό βήμα υπήρξαν οι ανεμογεννήτριες του πάρκου Hywind στη Σκωτία, που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι ανεμογεννήτριες του πάρκου αγκυρώθηκαν […]

Οι περισσότερες θαλάσσιες ανεμογεννήτριες εδράζονται στον βυθό, οπότε δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε βάθος μεγαλύτερο από τα 60 μέτρα, και άρα να εκμεταλλευτούν τους ισχυρότερους ανέμους που φυσούν μακριά από την ακτή.

Ένα σημαντικό τεχνολογικό βήμα υπήρξαν οι ανεμογεννήτριες του πάρκου Hywind στη Σκωτία, που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι ανεμογεννήτριες του πάρκου αγκυρώθηκαν σε βάσεις από μπετόν, που συγκρατούνται στην επιφάνεια με τρεις άγκυρες, επιτρέποντας να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων. Οι έξι τουρμπίνες του πάρκου ικανοποιούν τη ζήτηση 36.000 νοικοκυριών.

Όπως οι ανεμογεννήτριες του πάρκου Hywind, το λεγόμενο Wind Catcher εδράζεται σε επιπλέουσα πλατφόρμα που αγκυρώνεται στον βυθό, αλλά αντίθετα προς αυτό αποτελείται από ένα πλέγμα 117 μικρών ανεμογεννητριών. Το ύψος του είναι περί τα 300 μέτρα, ίσο με τον Πύργο του Άιφελ. Σύμφωνα με την εταιρεία, όταν ο άνεμος είναι στο ισχυρότερο επίπεδό του, θα παράγει 400 gigawatt-hours ενέργεια, ικανό να τροφοδοτήσει τις ανάγκες 80.000 με 100.000 νοικοκυριών. Η ισχυρότερη ανεμογεννήτρια σήμερα παράγει το πολύ 80 gigawatt-hours.

Η εταιρεία Wind Catching Systems κατασκευάζει ήδη ένα πρωτότυπο, το οποίο, αν μετά τις δοκιμές αποδειχτεί λειτουργικό, θα φέρει επανάσταση στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες.

(cna. gr / photo: screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί