Δεν είναι «φάρσα»: Ρωσική εταιρεία υπόσχεται «αθανασία»

«Αθανασία» παγώνοντας και αποθηκεύοντας ανθρώπινους εγκεφάλους και σορούς υπόσχεται μια αμφιλεγόμενη ρωσική εταιρεία, η KrioRus. Όπως αναφέρει το Reuters, όταν η 70χρονη μητέρα του Αλεξέι Βορονένκοφ πέθανε, ο ίδιος πλήρωσε για να παγώσει ο εγκέφαλός της και να αποθηκευτεί, ελπίζοντας πως η εξέλιξη της επιστήμης ίσως κάποια στιγμή επιτρέψει την επιστροφή της στη ζωή. Ο […]

«Αθανασία» παγώνοντας και αποθηκεύοντας ανθρώπινους εγκεφάλους και σορούς υπόσχεται μια αμφιλεγόμενη ρωσική εταιρεία, η KrioRus.

Όπως αναφέρει το Reuters, όταν η 70χρονη μητέρα του Αλεξέι Βορονένκοφ πέθανε, ο ίδιος πλήρωσε για να παγώσει ο εγκέφαλός της και να αποθηκευτεί, ελπίζοντας πως η εξέλιξη της επιστήμης ίσως κάποια στιγμή επιτρέψει την επιστροφή της στη ζωή. Ο εγκέφαλος αυτός είναι ένας από 71 εγκεφάλους και σορούς – «ασθενείς», σύμφωνα με την KrioRus- που πλέουν σε υγρό άζωτο μέσα σε ειδικές δεξαμενές στις εγκαταστάσεις της έξω από τη Μόσχα. Είναι αποθηκευμένα σε θερμοκρασία -196 βαθμών Κελσίου, προκειμένου να προστατευτούν από τη φθορά και την αποσύνθεση.

«Το έκανα αυτό επειδή ήμασταν πολύ κοντά και νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος να συναντηθούμε στο μέλλον» είπε ο Βορονένκοφ, που σκοπεύει να υποβληθεί και ο ίδιος σε αυτή τη διαδικασία (κρυονική) όταν πεθάνει.

Ο Εβγκένι Αλεξάντροφ, επικεφαλής της Επιτροπής Ψευδοεπιστημών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, περιέγραψε την κρυονική ως ένα «αποκλειστικά εμπορικού χαρακτήρα εγχείρημα που δεν έχει κάποια συγκεκριμένη βάση», σε σχόλιά του στην εφημερίδα Izvestia.

Είναι μια «φαντασίωση που κάνει σπέκουλα με τις ελπίδες των ανθρώπων για ανάσταση από τους νεκρούς και τα όνειρα αιώνιας ζωής» είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Βαλέρια Ουντάλοβα, διευθύντρια της KrioRus που έβαλε να παγώσουν τον σκύλο της το 2008, είπε ότι είναι πιθανό η ανθρωπότητα να αναπτύξει την τεχνολογία για ανάσταση νεκρών στο μέλλον, αλλά ότι δεν υπάρχει εγγύηση για αυτό. Σύμφωνα με την ίδια, εκατοντάδες πιθανοί πελάτες από περίπου 20 χώρες έχουν εγγραφεί για τη μετά θάνατον υπηρεσία της εταιρείας.

Το κόστος είναι 36.000 δολάρια για ολόκληρο το σώμα και 15.000 δολάρια μόνο για τον εγκέφαλο για τους Ρώσους, ο μέσος μισθός των οποίων είναι 760 δολάρια τον μήνα, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές. Οι τιμές είναι λίγο υψηλότερες για τους ξένους.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι η μόνη του τύπου της στη Ρωσία και τη γύρω περιοχή. Όπως σημειώνει το Reuters είχε δημιουργηθεί το 2005 και έχει τουλάχιστον δύο ανταγωνιστές στις ΗΠΑ, όπου οι πρακτικές αυτές χρησιμοποιούνται από παλαιότερα.

Ο Βορονένκοφ λέει ότι εναποθέτει τις ελπίδες του στην επιστήμη. «Ελπίζω μία ημέρα να φτάσει σε σημείο όπου θα μπορούμε να παράγουμε τεχνητά σώματα και όργανα για να δημιουργήσουμε ένα τεχνητό σώμα, όπου ο εγκέφαλος της μητέρας μου θα μπορεί να ενσωματωθεί» είπε σχετικά.

Η Ουντάλοβα, από πλευράς της, λέει ότι αυτοί που πληρώνουν για να διατηρηθούν οι σοροί και οι εγκέφαλοι των συγγενών τους δείχνουν πόσο τους αγαπούν: «Προσπαθούν να φέρουν ελπίδα…τι μπορούμε να κάνουμε για τους συγγενείς ή αγαπημένους μας που πεθαίνουν; Μια ωραία κηδεία, ένα φωτογραφικό άλμπουμ…αυτοί πάνε παραπέρα, αποδεικνύοντας την αγάπη τους ακόμα περισσότερο».

Από την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ΦΩΤΟ pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί