Χάκερ: «Έτσι σας κλέβουμε τα προσωπικά δεδομένα από τα κινητά»

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί οι κλοπές δεδομένων από κινητά τηλέφωνα με τους χάκερ να μη διστάζουν να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να μας αδειάσουν τους λογαριασμούς μας.

Ο Kieran Burge, αποκαλύπτει τα πέντε συχνά λάθη που θα επέτρεπαν στον καθένα να εισέλθει εντός του smartphone σε δευτερόλεπτα. Σαν tester τον οποίο οι εταιρείες προσλαμβάνουν για να βρει ευπάθειες στα συστήματά τους, ο Kieren ξέρει πολύ καλά γιατί μιλάει.

Εξηγεί ότι απλά λάθη, όπως η χρήση των ίδιων passwords, τα clicks σε επιβλαβή links και ο διαμοιρασμός πολλών πληροφοριών στα social media είναι οι κύριες αιτίες.


Ο Burge εξηγεί στη MailOnline ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που ο ίδιος και οι άλλοι hackers κάνουν όταν προετοιμάζουν μια επίθεση είναι να ψάχνουν για μη ενημερωμένο λογισμικό, διότι αυτό είναι υποψήφιο να έχει τις περισσότερες ευπάθειες.


Χρήση των ίδιων passwords από του χάκερ

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι hackers αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα σου, είναι η εκμετάλλευση passwords που έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά. Τονίζει ότι ακόμη και ένα site που χρησιμοποιείς αν έχει παραβιαστεί και χρησιμοποιείς το ίδιο passowrd σε άλλες υπηρεσίες, οι εγκληματίες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλους τους άλλους λογαριασμούς που έχουν το ίδιο password.


Το να δίνεις πολλές πληροφορίες online

Όπως διευκρινίζει, το να δίνει κάποιος πολλές πληροφορίες online είναι ένα ακόμη στοιχείο που βοηθά πολύ τις επιθέσεις. Ειδικότερα, ψάχνουν σε υπηρεσίες όπως τα social media τύπου Facebook και Linkedin για να βρουν την ημερομηνία γέννησης, στη συνέχεια αναζητούν τους συγγενείς για να μάθουν πατρώνυμο και μητρώνυμο. Μαζεύοντας αυτές τις πληροφορίες πείθουν παρόχους να μεταφέρουν τη σύνδεση σε νέα SIM σε μια απάτη γνωστή ως SIM swapping.

Σύνδεση σε μη ασφαλή δίκτυα

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν σε cafe όπως τα Starbucks και συνδέονται στα δημόσια Wi-Fi. Τέτοιου είδους δίκτυα χρησιμοποιούν ένα σύστημα γνωστό ως open authentication, κάτι που σημαίνει ότι τα δεδομένα που στέλνονται μέσω του δικτύου δεν είναι κρυπτογραφημένα.

Το κλικ επιβλαβών συνδέσμων

Τέλος ο Keiran αναφέρει ότι τα links τα οποία στέλνονται σε ανυποψίαστους χρήστες κάνουν τη δουλειά τους πολύ εύκολη, καθώς μόλις ο χρήστης πατήσει σε κάποιο από αυτά δίνει στους διαδικτυακούς εγκληματίες το παράθυρο εγκατάσταση malware στη συσκευή όπως και ολοκληρωτικού ελέγχου της.

(Με πληροφορίες από eleftherostypos. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί