Ταυρίδες: Η βροχή μετεωριτών που θα κορυφωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο με τις πιο φωτεινές «βολίδες» στον ουρανό

Η βροχή μετεωριτών Ταυρίδες, κορυφώνεται τον Νοέμβριο με ένα μαγευτικό θέαμα. Η πρώτη σειρά βροχών μετεωριτών αναμένεται να φτάσει στο ζενίθ της αυτό το Σαββατοκύριακο. Η βροχή μετεωριτών είχε ξεκινήσει από τις 20 Οκτωβρίου, αλλά θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους πριν από τις 20 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μετεωριτών, οι μετεωρίτες της Νότιας […]

Η βροχή μετεωριτών Ταυρίδες, κορυφώνεται τον Νοέμβριο με ένα μαγευτικό θέαμα. Η πρώτη σειρά βροχών μετεωριτών αναμένεται να φτάσει στο ζενίθ της αυτό το Σαββατοκύριακο.


Η βροχή μετεωριτών είχε ξεκινήσει από τις 20 Οκτωβρίου, αλλά θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους πριν από τις 20 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μετεωριτών, οι μετεωρίτες της Νότιας Ταυρίδας αναμένεται να κορυφωθούν στις 8:47 μ.μ. ET αυτή την Κυριακή. Αυτή θα είναι η καλύτερη στιγμή για τους παρατηρητές του ουρανού να δουν με τα μάτια τους το φαινόμενο στον έναστρο ουρανό.

Σύμφωνα με τη NASA, οι νότιες Ταυρίδες έχουν συνήθως συχνότητα μόνο πέντε μετεωριτών ανά ώρα, αλλά είναι περισσότερο γνωστοί για το ότι διαθέτουν βολίδες. Οι βολίδες είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για έναν μετεωρίτη που φαίνεται να είναι φωτεινότερος από την Αφροδίτη.

«Οι μετεωρίτες είναι ένα μέρος του νυχτερινού ουρανού που είναι απλώς έξω από τον κανόνα για τους ανθρώπους», δήλωσε ο Μπιλ Κουκ, επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος Μετεωροειδών της NASA. «Πηγαίνετε έξω, βλέπετε τα αστέρια, βλέπετε το φεγγάρι, βλέπετε τους πλανήτες – αυτά είναι πάντα εκεί, αλλά δεν βλέπετε πάντα τους μετεωρίτες. Οι μετεωρίτες είναι ένα παροδικό μέρος του νυχτερινού ουρανού και οι άνθρωποι γοητεύονται από αυτό».

Οι Ταυρίδες είναι ένας ακόμη πιο ιδιαίτερος τύπος βροχής μετεωριτών. Οι περισσότερες βροχές μετεωριτών διαθέτουν μετεωροειδή που έχουν μήκος μόνο μερικά χιλιοστά, αλλά οι Ταυρίδες μπορούν να έχουν μετεωροειδή μήκους έως και 1 μέτρο (3 πόδια), κάνοντάς τους να φαίνονται πολύ φωτεινοί όταν είναι ορατοί στον νυχτερινό ουρανό.

Προέλευση των Ταυριδών


Οι νότιες Ταυρίδες προέρχονται από τον κομήτη Ένκε, ο οποίος βρίσκεται γύρω από τον Ήλιο με τη μικρότερη τροχιά από όλους τους γνωστούς κομήτες στο ηλιακό σύστημα, σύμφωνα με τη NASA. Η τροχιακή περίοδος του Encke είναι 3,3 χρόνια. Η τελευταία παρατήρησή του από τη Γη καταγράφηκε στις 22 Οκτωβρίου, όταν βρισκόταν στο περιήλιο του, δηλαδή πιο κοντά στον Ήλιο.

Κατά τη διάρκεια του τροχιακού του ταξιδιού, ο κομήτης αφήνει πίσω του ένα κοσμικό υπόλειμμα μετεωροειδών που εμφανίζεται ως βροχή μετεωριτών, που αποτελούν τις Νότιες Ταυρίδες, στη Γη.

Η καλύτερη στιγμή για να παρακολουθήσετε τις Ταυρίδες


Εάν το επιτρέπουν οι τοπικές καιρικές συνθήκες, η καλύτερη στιγμή για να πάρετε μια γεύση από τη βροχή μετεωριτών θα είναι μετά τα μεσάνυχτα σε οποιαδήποτε ζώνη ώρας. Κάποιος πρέπει να είναι προετοιμασμένος να μείνει έξω για λίγο καθώς μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να δει το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Γύρω στην κορυφή της βροχής μετεωριτών, το φεγγάρι θα είναι σχεδόν μισογεμάτο στο 44%, σύμφωνα με την American Meteor Society. Αυτό το επίπεδο σεληνιακής λάμψης μπορεί να προκαλέσει διαταραχή κατά την προβολή πιο αμυδρών μετεωριτών, αλλά επειδή οι Ταυρίδες τείνουν να είναι τόσο φωτεινές, το φεγγάρι πιθανότατα δεν θα παρεμβαίνει, είπε ο Κουκ.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί