Τι χτύπησε τη Γη και κυρίως τη Ρωσία, προβληματίζοντας τους επιστήμονες; vid

Μια ζώνη βόρειου σέλαος σχηματίστηκε σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια της Ρωσίας.

Μια νέα ισχυρή έκλαμψη σημειώθηκε στον Ήλιο, το εκτοξευόμενο πλάσμα μπορεί να φτάσει στη Γη, ανέφερε την Μ. Παρασκευή το Ρωσικό Εργαστήριο Ηλιακής Αστρονομίας του Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας.


«Μια έκλαμψη του υψηλότερου βαθμού Χ καταγράφηκε στον Ήλιο περίπου στις έξι και μισή το πρωί ώρα Μόσχας.

Δεν υπήρξαν γεγονότα τέτοιας ισχύος από τις 22 Φεβρουαρίου, όταν σημειώθηκε μέχρι στιγμής η ισχυρότερη έκρηξη του τρέχοντος ηλιακού κύκλου του επιπέδου X6.3.

Το νυχτερινό συμβάν καταλογίζεται ως X1.6, δηλαδή ασθενέστερο περίπου τέσσερις φορές. Οι υψηλότερες βαθμολογίες στη σύγχρονη ιστορία της παρατήρησης είναι περίπου X20», αναφέρει η έκθεση.


Τώρα οι επιστήμονες καταγράφουν μία ταχεία ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των ηλιακών κηλίδων.

Αυτή η κατάσταση προέκυψε για πρώτη φορά σε αυτόν τον κύκλο (διάρκειας περίπου 12 ετών), γεγονός που υποδηλώνει πως πλησιάζουμε στο λεγόμενο «ηλιακό μέγιστο».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια ζώνη σέλας έχει σχηματιστεί σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια της Ρωσίας. Σε γεωγραφικά πλάτη πάνω από 65 μοίρες, η πιθανότητα εμφάνισής τους φτάνει το 90%.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το φαινόμενο να κατέβει μέχρι τα γεωγραφικά πλάτη της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης».

Αυτό που έχει τη σημασία του και δείχνει το πόσο απρόβλεπτα μπορεί να κινηθεί ο ήλιος είναι πως οι «ειδικοί» ανέμεναν μία κατά πολύ ασθενέστερη μαγνητική καταιγίδα από αυτή που εν τέλει χτύπησε τη γη.

freepik photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί