Η Airbus υπόσχεται Internet σε κάθε γωνιά της Γης

Ακόμη και στις αναπτυγμένες χώρες η πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν είναι δεδομένη αφού διάφορες περιοχές κάθε χώρας για διαφόρους λόγους δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή. Η αδυναμία πρόσβασης στο Internet είναι φυσικά πολύ μεγαλύτερη στον αναπτυσσόμενο κόσμο αλλά και σε περιοχές που για γεωγραφικούς κυρίως λόγους δεν μπορούν να αποκτήσουν καλές τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο όπως η Google και η Facebook έχουν επενδύσει κεφάλαια στην ανάπτυξη διαφόρων ειδών λύσεις για παροχή ιντερνετικών υπηρεσιών στις περιοχές που δεν υπάρχει τέτοια παροχή σήμερα. Η χρήση εναέριων μέσων όπως αυτόνομα αεροσκάφη, μεγάλα μπαλόνια κ.α. είναι αυτή που εξετάζουν κυρίως οι εταιρείες. Η Airbus αποφάσισε να πάρει μέρος σε αυτή την «πρόκληση» κατασκευάζοντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Όπως ανακοίνωσε η Airbus, το σκάφος που ονομάζεται Zephyr (Ζέφυρος), βρισκόταν στον αέρα χωρίς να προσγειωθεί για 18 μέρες και πετούσε σε ύψη που βρίσκονται εντός της στρατόσφαιρας. Ο χρόνος παραμονής στον αέρα αλλά και το ύψος που πετούσε την αυτόνομο ηλιακό σκάφος αποτελούν ρεκόρ για αυτή την κατηγορία των αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον αεροναυπηγικό γίγαντα το Zephyr μπορεί να λειτουργήσει ως σταθμός παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και ειδικότερα να προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε περιοχές που δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές. Μάλιστα το Zephyr θα προσφέρει καλής ποιότητας σύνδεση με το Internet και σε χαμηλό κόστος γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντική την αποστολή του αφού θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύγχρονο κόσμο πληθυσμοί που ζουν σε συνθήκες τεχνολογικού αποκλεισμού.

Τα στελέχη του προγράμματος του Zephyr υποστηρίζουν ότι οι δοκιμαστικές πτήσεις που έγιναν δείχνουν πώς είναι σε θέση αυτή την στιγμή να πραγματοποιήσει πτήσεις διάρκειας τριών μηνών και σύντομα θα μπορεί να παραμένει συνεχώς στον αέρα για έξι μήνες. Μπορεί η Airbus να προτάσσει τα ιντερνετικά οφέλη που θα παρέχει το Zephyr όμως όπως είναι ευνόητο θα μπορούν να προσαρμόζονται σε αυτό διαφόρων ειδών συστήματα και εξοπλισμός είτε για επιστημονικές αποστολές είτε για στρατιωτικές.

Ναυτεμπορική – φωτο: pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.