Ο λόγος για καλοδιατηρημένα μπαχαρικά: σαφράν, τζίντζερ (πιπερόριζα) και κόκκους μαύρου πιπεριού.
Το Gribshunden ήταν η ναυαρχίδα του βασιλιά Χανς της Δανίας και της Νορβηγίας. Το 1495 τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά του Ρόνμπι, την ώρα που ο μονάρχης είχε αποβιβαστεί προκειμένου να συναντήσει τοπικούς αξιωματούχους.
Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε από δύτες τη δεκαετία του 1960, αλλά ερευνήθηκε σχολαστικά μόλις τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερες καταδύσεις είχαν φέρει στην επιφάνεια εντυπωσιακά εκθέματα. Η αποστολή της ομάδας του Μπρένταν Φόλι, αρχαιολόγου/ερευνητή από το πανεπιστήμιο Λουντ, βρήκε όμως κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο στην περιοχή του ναυαγίου: καλοδιατηρημένα μπαχαρικά.
«Δεν θα μπορούσαν να είχαν διατηρηθεί τόσο καλά οπουδήποτε αλλού», υποστηρίζει ο Φόλι, εξηγώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες της Βαλτικής Θάλασσας (χαμηλή αλατότητα, χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και θερμοκρασίας).
Τα μπαχαρικά εκείνη την εποχή ήταν είδη πολυτελείας, αφού μόνο οι εύποροι μπορούσαν να τα αποκτήσουν από αγορές εκτός Ευρώπης.
«Είναι η πρώτη φορά που σε αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνεται σαφράν. Επομένως, είναι κάτι μοναδικό και πολύ ιδιαίτερο» λέει ο ερευνητής Μίκαελ Λάρσον από το πανεπιστήμιο Λουντ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Απίστευτο συμβάν! Γυναίκα μπήκε στο χειρουργείο για να αφαιρέσει όγκο αλλά ανακάλυψε ότι ήταν… έγκυος
- Μήνυμα Μεντβέντεφ: «Πόσο ακόμα θα το ανέχεσαι αυτό, Αμερική;»
- Η Τζέιμι Λι Κέρτις για τα σχέδιά της να αποσυρθεί από την υποκρτική: «Βρίσκομαι στο τέλος της καριέρας μου»
- Λάρισα: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας
- Νέα Ιωνία: Οικιακή βοηθός ξάφριζε ηλικιωμένους – Έκλεψε κοσμήματα μεγάλης αξίας από σπίτι που εργαζόταν
- Τουρκικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο φέρεται να επλήγη από πυραυλική επίθεση σε λιμάνι της Οδησσού
- Ο πιθανός στόχος του Ζελένσκι αυτή την στιγμή
- Μάλτα: Δεκάδες αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στην ξηρά μετά από ναυάγιο
- Η Φινλανδία θα προμηθευτεί πυραύλους AMRAAM από τις ΗΠΑ
- Στους δρόμους και οι αγρότες της Γαλλίας









