Το αυτόνομο ελικοπτεράκι πέταξε την Τρίτη 21 Μαρτίου σε ύψος 400 μέτρων για περίπου 150 δευτερόλεπτα με ταχύτητα 16,7 χλμ./ώρα προσθέτοντας νέες ώρες πτήσης στην εκπληκτική από κάθε άποψη αποστολή που εκτελεί στον Κόκκινο Πλανήτη.
Το drone που ονομάζεται Ingenuity ταξίδεψε στον Άρη με το ρόβερ της αποστολής Preseverance της NASA. Το Ingenuity έγινε στις 19 Απριλίου του 2021 το πρώτο τέτοιου είδους όχημα που πραγματοποίησε πτήση σε ένα πλανήτη εκτός της Γης. Τα στελέχη της NASA είχαν πει ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια. Αν όλα πήγαιναν καλά το drone θα πραγματοποιούσε πέντε πτήσεις σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εδβομάδων και στη συνέχεια θα αδρανοποιούνταν.
To Ingenuity αποδείχτηκε άτρωτο και ξεπέρασε κάθε προσδοκία συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να πραγματοποιεί πτήσεις καταγράφοντας μοναδικές εικόνες του Άρη από ψηλά που βοηθούν τους επιστήμονες στη καλύτερη μελέτη του πλανήτη. Παράλληλα πραγματοποιεί ιχνηλάτηση σε σημεία που μπορεί να επισκεφτεί στη συνέχεια το ρόβερ. Η NASA αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβάθμιση του λογισμικού του drone αναβαθμίζοντας έτσι και τις δυνατότητες του.
Με τις αναβαθμίσεις που έγιναν το drone μπορεί να προσεδαφίζεται και σε ανώμαλες επιφάνειες ενώ μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητο να προσεδαφίζεται και να απογειώνεται μόνο από ομαλές επίπεδες επιφάνειες. Αυτή η δυνατότητα διευρύνει όπως είναι ευνόητο τα σημεία στα οποία μπορεί να πετάξει και να πραγματοποιήσει αποστολές το Ingenuity γεγονός που θα επιτρέψει στα μέλη της αποστολής να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια δραστηριότητας του drone δίνοντας του να εκτελέσει πιο σύνθετες αποστολές.
(naftemporiki. gr / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μυτιλήνη: Μειώνονται κατά 90% τα δημοτικά τέλη σε εγκαταστάσεις αγροτών και κτηνοτρόφων
- Ο Γεραπετρίτης εύχεται να επανέλθει η ειρήνη παγκόσμια το 2026
- Η Γαλλία θέλει να απαγορεύσει τα social media για παιδιά κάτω των 15 από την επόμενη σχολική χρονιά
- Όσα δεν θέλουν να ξέρει ο κόσμος: Πριν φύγει το 2025 όλοι πρέπει να δουν αυτό το ΒΙΝΤΕΟ
- Απόφαση – σταθμός του ΣτΕ για ασφάλιστρα υγείας: Αυστηρά κριτήρια διαφάνειας για μονομερή αναπροσαρμογή
- Συναγερμός στη Φινλανδία με πλοίο που θεωρείται ύποπτο για σαμποτάζ σε υποθαλάσσιο καλώδιο
- Τέλος ο ΟΠΕΚΕΠΕ σήμερα – Ενσωματώνεται στην ΑΑΔΕ από 1/1/2026 – Ποιες διευθύνσεις δημιουργούνται
- Ποιοί είπαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον πρωθυπουργό
- Κυκλοφοριακό χάος στην Πολωνία λόγω σφοδρής χιονοκακοκαιρίας
- Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της 3ης σεζόν της κωμικής σειράς «Shrinking»









