Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον πλησιέστερο γνωστό κόσμο στο μέγεθος της Γης μόλις 22 έτη φωτός μακριά

Ένας κόσμος στο μέγεθος της Γης βρέθηκε μόλις 22 έτη φωτός μακριά, σε τροχιά γύρω από ένα μικρό κόκκινο νάνο αστέρι.


Ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ, αυτός ο κόσμος στο μέγεθος της Γης είναι ο πιο κοντινός στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Ο εξωπλανήτης έχει ονομαστεί LTT 1445 Ac και έχει μάζα περίπου 1,37 φορές τη μάζα και περίπου 1,07 φορές την ακτίνα της Γης.

Ο πλανήτης, όπως αναφέρεται, είναι πολύ ζεστός για την ύπαρξη ζωής, ωστόσο η ομοιότητά του με τη Γη μας τον καθιστά μια καλή επιλογή για να κατανοήσουμε πώς εξελίσσονται οι πλανήτες και ποιοι παράγοντες κάνουν έναν κόσμο σαν τη Γη διαφορετικό από έναν άλλο τέτοιο πλανήτη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από το τηλεσκόπιο κυνηγιού εξωπλανητών TESS το 2021 για να εντοπίσουν για πρώτη φορά το LTT 1445 Ac.

Αλλά αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες στην παρατήρησή του, πράγμα που σήμαινε ότι οι αστρονόμοι δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι για τις ιδιότητές του.

Ο εξωπλανήτης υπάρχει σε διαφορετικό σύστημα. Το αστέρι γύρω από το οποίο περιφέρεται αυτός ο πλανήτης είναι ένα από τα τρία αστέρια, το οποίο είναι βαρυτικά δεσμευμένο σε ένα τριαδικό σύστημα. Οι επιστήμονες παρατηρούν τις αλλαγές στο φως του ξενιστή για να βρουν και να μελετήσουν εξωπλανήτες, ωστόσο, σε συστήματα αστεριών, οι αστρικοί σύντροφοι αφήνουν επίσης επίδραση στο φως των άλλων άστρων.

Πώς αντιλαμβάνονται οι επιστήμονες τις ιδιότητες ενός εξωπλανήτη;


Απαιτούνται δύο τύποι μετρήσεων για την κατανόηση των ιδιοτήτων ενός εξωπλανήτη. Το πρώτο είναι τα δεδομένα διέλευσης που είναι οι μικροσκοπικές βυθίσεις στο φως των αστεριών που συμβαίνουν μετά τη διέλευση ενός εξωπλανήτη σε τροχιά μεταξύ του αστέρα και της Γης.

Η δεύτερη μέτρηση είναι δεδομένα ακτινικής ταχύτητας που μετρά την ποσότητα βαρυτικού τραβήγματος ενός εξωπλανήτη στο αστέρι καταγράφοντας αλλαγές στο μήκος κύματος του αστρικού φωτός καθώς ταλαντεύεται επί τόπου.

Τα δεδομένα διέλευσης ενημερώνουν τον επιστήμονα για την ακτίνα ενός εξωπλανήτη που μπορεί να υπολογιστεί από την ποσότητα του φωτός του αστεριού που εξασθενεί κατά τη διάρκεια μιας διέλευσης. Τα δεδομένα ακτινικής ταχύτητας ενημερώνουν τους επιστήμονες για τη μάζα του εξωπλανήτη.

Η μάζα και η ακτίνα μαζί μας λένε την πυκνότητα του εξωπλανήτη και χρησιμοποιώντας αυτό οι επιστήμονες καταλαβαίνουν από τι αποτελείται ο εξωπλανήτης.

Εάν διαπιστωθεί ότι ο πλανήτης έχει χαμηλή πυκνότητα, σημαίνει ότι έχει χάσει την ατμόσφαιρα και είναι σαν ένας γίγαντας αερίου. Μια υψηλότερη πυκνότητα σημαίνει ότι έχει μια βραχώδη σύνθεση, όπως η Γη, η Αφροδίτη, ο Άρης ή ο Ερμής.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί