ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο διαστημικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας Roskosmos και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η αναχώρηση αυτού του ρομπότ για τον Άρη προγραμματίζεται στο εξής για τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2022, αντί για το καλοκαίρι του 2020, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Οι επικεφαλής των δύο διαστημικών οργανισμών κατέληξαν, έπειτα από μια συνάντηση, πως «νέες δοκιμές του διαστημικού οχήματος με τα εξαρτήματά του και τα οριστικά λογισμικά είναι απαραίτητες».
Αναγνώρισαν επίσης ότι «η τελική φάση του ExoMars κινδυνεύει από τη γενική επιδείνωση της επιδημίας (της Covid-19) στις ευρωπαϊκές χώρες».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν, η απόφαση ήταν «πολύ δύσκολη, αλλά καλά ζυγισμένη». «Ελήφθη κυρίως λόγω της ανάγκης να μεγιστοποιηθεί η ανθεκτικότητα όλων των συστημάτων ExoMars και λόγω των συνθηκών» που συνδέονται με την επιδημία, είπε, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.
Η κατάσταση στην Ευρώπη «δεν έχει επιτρέψει πρακτικά στους ειδικούς μας να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στις εταιρικές βιομηχανίες», εξήγησε.
Ο επικεφαλής του ESA Γιαν Βέρνερ δήλωσε ότι θέλει να «είναι 100% σίγουρος για την επιτυχία της αποστολής». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κανένα περιθώριο λάθους. Περισσότερες επαληθεύσεις θα διασφαλίσουν ένα ασφαλές ταξίδι και τα καλύτερα επιστημονικά αποτελέσματα στον Άρη», είπε.
Η Ρωσία παρέχει τη βάση εκτόξευσης, το όχημα καθόδου (με ευρωπαϊκά στοιχεία μεταξύ των οποίων αλεξίπτωτα) και την πλατφόρμα προσγείωσης για την ExoMars ενώ το ρομπότ είναι ευρωπαϊκό. Αναμένεται να ‘τρυπήσει’ το έδαφος του Άρη και να προσπαθήσει να βρει ενδείξεις παλαιότερης ζωής στον κόκκινο πλανήτη.
Ο ESA είχε παραδεχθεί τον Αύγουστο του 2019 την ύπαρξη προβλημάτων στο σύστημα αλεξίπτωτων της αποστολής, προκαλώντας ήδη φόβους για αναβολή της αποστολής.
(ΦΩΤΟ:Pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Απίστευτο! Πανεπιστήμιο στο Τενεσί θα διδάσκει αμερικανική ιστορία με… «Grand Theft Auto»
- Κελάρια και κουζίνα 2.200 ετών ανακαλύφθηκαν στην αρχαία ελληνική πόλη Σπάρτη της Μικράς Ασίας
- Ηράκλειο: Τρίχρονο αγοράκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ
- Νάουσα: Η Ελλάδα στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς κομπόστας ροδάκινου
- Η αντίδραση του Λευκού Οίκου στην πρόταση Πούτιν για την Νέα Συνθήκη
- Πρακτική άσκηση για νέους επιστήμονες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
- Τι θα είναι στο επίκεντρο της ομιλίας του Τραμπ στον ΟΗΕ
- Η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι ΗΠΑ στον Πούτιν
- Γερμανός πουλάει το «μαγικό» σκωτσέζικο κάστρο του 12ου αιώνα σε τιμή ευκαιρίας… Ο τραγικός λόγος της απόφασης
- Ο πρόεδρος της Συρίας επανέλαβε το αίτημά του η Ουάσιγκτον να άρει επισήμως τις κυρώσεις
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

συμβουλιο της επικρατείας

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΟΙΚΟΔΟΜΗ

ΕΜΠΟΡΙΟ

ΔΑΝΕΙΑ

ΔΥΠΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ


ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
