Ο Betelgeuse, ένα από τα φωτεινότερα αστέρια του ουρανού, θα εξαφανιστεί για λίγο λόγω σπάνιας κοσμικής ευθυγράμμισης

Ένα συναρπαστικό ουράνιο γεγονός πρόκειται να εκτυλιχθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς ο Betelgeuse, ένα από τα φωτεινότερα αστέρια του νυχτερινού ουρανού, δεν θα είναι ορατός προσωρινά


Αυτό το αστέρι υπεργίγιαντας, γνωστό για τη ζωηρή κόκκινη λάμψη του, θα εξαφανιστεί τη Δευτέρα (11 Δεκεμβρίου) λόγω μιας σπάνιας κοσμικής ευθυγράμμισης, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης εξαφάνισης, που θα διαρκέσει μόλις 12 δευτερόλεπτα, ένας αστεροειδής με το όνομα 319 Leona θα διασχίσει το μονοπάτι του άστρου, αποκρύπτοντάς το από τα μάτια των παρατηρητών στη Γη.

Αυτό το ουράνιο συμβάν παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους αστρολόγους να παρακολουθήσουν ένα σπάνιο γεγονός που περιλαμβάνει ένα από τα πιο εξέχοντα αστέρια στον νυχτερινό μας ουρανό.

Η “εξαφάνιση” του Betelgeuse, του 10ου φωτεινότερου άστρου που είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι, θα αποκαλύψει περισσότερα για την επιφάνειά του καθώς οι επιστήμονες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την απόκρυψη για να χαρτογραφήσουν τα χαρακτηριστικά του.

Το γεγονός είναι μια σπάνια περίπτωση ενός μεγάλου αστέρα όπως ο Betelgeuse να κρύβεται προσωρινά από το πέρασμα ενός αστεροειδούς.

Για να παρακολουθήσουν αυτό το φευγαλέο θέαμα, οι παρατηρητές μπορούν να κοιτάξουν τον νυχτερινό ουρανό στις 8:17 μ.μ. ET (ώρα Νέας Υόρκης) στις 11 Δεκεμβρίου ή στις 1:17 π.μ. GMT (ώρα Λονδίνου) στις 12 Δεκεμβρίου.

Ενώ το συμβάν θα είναι ορατό με γυμνό μάτι, η χρήση τηλεσκοπίου θα βελτιώσει την εμπειρία θέασης. Είναι σημαντικό να βρίσκεστε σε τοποθεσία με καθαρό ουρανό και ελάχιστη φωτορύπανση για την καλύτερη ορατότητα.

Από πού φαίνεται το ουράνιο γεγονός;
Η απόκρυψη θα περιοριστεί σε ένα στενό μονοπάτι σε όλη την υδρόγειο, με κορυφαίες τοποθεσίες θέασης στη νότια Φλόριντα και στο ανατολικό Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στη νότια Ευρώπη και μέρη της Ασίας.

Μια εφαρμογή παρατήρησης αστεριών μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του Betelgeuse, που αναγνωρίζεται από τη χαρακτηριστική κόκκινη λάμψη του στα αριστερά της ζώνης του Ωρίωνα ή της ζώνης του Ωρίωνα, επίσης γνωστή ως Τρεις Βασιλιάδες ή Τρεις Αδελφές. Η ζώνη του Ωρίωνα αποτελείται από τα τρία φωτεινά αστέρια Alnitak, Alnilam και Mintaka.

Καθώς αποκαλύπτεται αυτό το κοσμικό θέαμα, υπενθυμίζεται στους λάτρεις να αδράξουν τη στιγμή σε έναν σκοτεινό, ανεμπόδιστο χώρο μακριά από τα φώτα της πόλης για να εκτιμήσουν πλήρως την προσωρινή εξαφάνιση του Betelgeuse.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί