Μυστηριώδης έκρηξη ταξίδεψε 8 δισ. χρόνια για να φτάσει στη Γη – Μπορεί να είναι σημάδι εξωγήινης ζωής λένε

Ένα άγνωστο γεγονός συνέβη σε έναν μακρινό γαλαξία πριν από περίπου οκτώ δισεκατομμύρια χρόνια που έστειλε μια πολύ ισχυρή έκρηξη ραδιοκυμάτων σε όλο το σύμπαν.


Τώρα, μετά από ταξίδι οκτώ δισεκατομμυρίων ετών, τα ραδιοφωνικά σήματα έφτασαν τελικά στη Γη στις 10 Ιουνίου μόνο για να διαρκέσουν λιγότερο από το ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Ωστόσο, ένα ραδιοτηλεσκόπιο που ήταν εγκατεστημένο στην Αυστραλία κατάφερε με κάποιο τρόπο να πάρει το σήμα.

Η λάμψη, που έλαβε χώρα στον κόσμο πριν από οκτώ δισεκατομμύρια χρόνια και έχει πλέον ανιχνευθεί, ήταν μια γρήγορη έκρηξη ραδιοκυμάτων (FRB). Πρόκειται για ένα ελάχιστα κατανοητό φαινόμενο που βρέθηκε για πρώτη φορά το 2007.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο FRB ήταν πιο ισχυρό και προερχόταν από πολύ πιο μακρινό μέρος που δεν έχει καταγραφεί ακόμα. Καθορίστηκε επίσης ότι το κοσμικό γεγονός συνέβη όταν το σύμπαν ήταν λιγότερο από το ήμισυ της τρέχουσας ηλικίας του.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για το τι προκαλεί τα FRB


Οι αστρονόμοι μέχρι τώρα δεν μπόρεσαν να βρουν τι ακριβώς οδηγεί στα FRB, καθιστώντας τα ένα από τα μεγαλύτερα αστρονομικά μυστήρια.

Πολλές θεωρίες έχουν δοθεί από επιστήμονες για να εξηγήσουν την εμφάνισή του, με έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ να προτείνει ακόμη και ότι τα σήματα αυτά μπορεί να είναι σημάδια εξωγήινης ζωής, ανέφερε το CBS News.

Ωστόσο, τα μακρινά νεκρά αστέρια – γνωστά ως μαγνητάρια – θεωρούνται ως κύριοι ύποπτοι από τους επιστήμονες, καθώς είναι τα πιο μαγνητικά αντικείμενα στο σύμπαν.

Ο αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Swinburne της Αυστραλίας, Ryan Shannon, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι ήταν καταπληκτικό που η έκρηξη ραδιοκυμάτων εντοπίστηκε από το ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP στη Δυτική Αυστραλία πέρυσι.

«Ήμασταν τυχεροί που κοιτούσαμε αυτό το μικρό σημείο στον ουρανό για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου μετά τα οκτώ δισεκατομμύρια χρόνια που ο παλμός είχε ταξιδέψει για να το πιάσει», είπε η Shannon, η οποία ήταν επίσης συν-συγγραφέας μιας μελέτης που μίλησε για το εύρημα στο το περιοδικό Science.


Είπε ότι το συγκεκριμένο FRB νίκησε εύκολα τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ που ήταν μόλις πέντε δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο παλμός του σήματος ήταν πολύ ισχυρός και απελευθέρωσε την ίδια ποσότητα ενέργειας που εκπέμπει ο ήλιος για 30 χρόνια.

Η Shannon δεν αρνήθηκε την πιθανότητα εκατοντάδων χιλιάδων FRB να αναβοσβήνουν στον ουρανό κάθε μέρα.

Ωστόσο, παρόλο που έχουν εντοπιστεί χιλιάδες μέχρι τώρα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να καταλάβουν από πού προέρχονται μόνο 50 από αυτές.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο στη Χιλή για να καταλάβουν από πού προήλθε η τελευταία έκρηξη, γνωστή ως FRB 20220610A.

Αυτό προήλθε από το σήμα από έναν ιδιαίτερα συμπαγή γαλαξία που μπορεί να συγχωνεύτηκε με έναν ή δύο άλλους γαλαξίες και ως εκ τούτου, δημιούργησε το παράξενο μαγνητάρι.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί