Πριν από μόλις τρεις μήνες η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε εκτοξεύσει ένα διαστημικό παρατηρητήριο με βασική αποστολή τη μελέτη του στέμματος.
Η NASA θα στείλει στο μητρικό μας άστρο το CubIXSS (CubeSat Imaging X-Ray Solar Spectrometer) ένα δορυφόρο μεγέθους παρόμοιου με ένα κουτί παπουτσιών. Ο μίνι δορυφόρος θα συλλέξει δεδομένα για το καυτό πλάσμα και κυρίως την προέλευση του. Πρόκειται για ιονισμένο αέριο το οποίο εντοπίζεται κυρίως στις πιο ενεργές περιοχές του Ήλιου εκεί που δημιουργούνται οι στεμματικές εκπομπές μάζες (CME), οι ηλιακές εκλάμψεις και οι ηλιακές καταιγίδες. Είναι φαινόμενα που όταν το… βεληνεκές τους φτάνει στη Γη προκαλούνται φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας αλλά παράλληλα δημιουργούνται και δυσλειτουργίες στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά δίκτυα.
Το ηλιακό στέμμα είναι το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου το οποίο εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα. Η θερμοκρασία του ανέρχεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου την ίδια στιγμή που στην επιφάνεια του μητρικού μας άστρου επικρατούν θερμοκρασίες 5,500 βαθμών Κελσίου.
Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά την οποία η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να εξηγήσει παρά τις προσπάθειες δεκαετιών. Η λύση του μυστηρίου έχει καταστεί το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλιακής φυσικής και έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές θεωρίες χωρίς καμία να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.
(naftemporiki. gr / photo: video screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αγωνία για τον 74χρονο ορειβάτη στο Βελούχι Ευρυτανίας: Σταματούν οι έρευνες για τη νύχτα λόγω κακοκαιρίας
- «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πωλείται η αυθεντική άμαξα του 1890 που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία
- Συνάντηση Δούκα – Χαρίτση για τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στον δήμο Αθηναίων
- Α. Τζιτζικώστας από έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη: «Κοινοί παγκόσμιοι κανόνες για πιο ασφαλείς, ανθεκτικές και καθαρές μεταφορές»
- Ο Τραμπ θα ταξιδέψει στην Κίνα από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου
- Λαϊκές αγορές: Αυτό θα ισχύσει την Καθαρά Δευτέρα
- Πολεμικό Ναυτικό – Ορμή 1/26: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων σε Σαρωνικό και Αργολικό κόλπο
- Όρμπαν: Η Κάλας θέλει να κάνει ό,τι απέτυχαν οι Χίτλερ και Ναπολέων, vid
- «Cumulonimbus»: Το γιγάντιο νέφος που προκάλεσε έντονη καταιγίδα στην Αττική – Η ανάρτηση Καλλιάνου
- Έπος: Σικελός εκπαίδευσε τον σκύλο του στην…παρανομία! Vid









