Με επιτυχία εκτοξεύτηκε ο πύραυλος Vulcan για την πρώτη αμερικανική προσσελήνωση μετά την εποχή του Apollo

Ο πύραυλος Vulcan της United Launch Alliance εκτοξεύτηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, μεταφέροντας μία σεληνάκατο, με το όνομα Peregrine, από την εταιρεία Astrobotic.

Σε αυτό το σκάφος υπάρχουν πέντε επιστημονικά ωφέλιμα φορτία από τη NASA, σχεδιασμένα να συλλέγουν in situ σεληνιακά δεδομένα – τα πρώτα όργανα της NASA που μεταφέρθηκαν στη Σελήνη από το τέλος της εποχής του Apollo το 1972, πάνω από 50 χρόνια πριν.

Η εκτόξευση σηματοδοτεί την πρώτη από τις Εμπορικές Υπηρεσίες σεληνιακού ωφέλιμου φορτίου της NASA ( CLPS ) – η NASA συνεργάζεται με εμπορικές εταιρείες για τη μεταφορά επιστημονικών οργάνων της NASA στη Σελήνη και τη δοκιμή τεχνολογίας εξερεύνησης του διαστήματος.


“Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτό το όραμα να γίνεται πραγματικότητα. Το CLPS είναι ένας καινοτόμος τρόπος αξιοποίησης αμερικανικών εταιρειών για να στείλουν σημαντικά ωφέλιμα φορτία επιστήμης και τεχνολογίας στη Σελήνη”, λέει ο συνεργάτης της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής, Nicola Fox της NASA.

“Η Σελήνη είναι ένας πλούσιος προορισμός για επιστημονικές ανακαλύψεις. Η μελέτη και η δειγματοληψία του σεληνιακού περιβάλλοντος θα βοηθήσει τη NASA να αποκαλύψει μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ηλιακού μας συστήματος προς όφελος όλων.”

Το Peregrine θα προσγειωθεί σε μια περιοχή με το όνομα Sinus Viscositatis. Τα πέντε ωφέλιμα φορτία επιστήμης έχουν σχεδιαστεί για τη δειγματοληψία και τη δοκιμή μιας σειράς σεληνιακών περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών.


Το LETS ( Linear Energy Transfer Spectrometer ) θα μετρήσει την ακτινοβολία, το NIRVSS ( Near-Infrared Volatile Spectrometer System ) θα μελετήσει τη σύνθεση, τη θερμοκρασία και τη δομή του σεληνιακού εδάφους, το NSS ( Σύστημα Φασματομετρητή Νετρονίων ) θα αναζητήσει νερό, το PITMS ( Peregrine Ion-Trap Mass Spectrometer ) θα μελετήσει τα ιόντα στη σεληνιακή ατμόσφαιρα και το LRA ( Laser Retroreflector Array ) θα λειτουργήσει ως ένας νέος μόνιμος δείκτης θέσης που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μετρήσουν τη θέση της Σελήνης για πολλά χρόνια στο μέλλον.


Εκτός από τα ωφέλιμα φορτία της NASA, το αεροσκάφος Peregrine της Astrobotic θα μεταφέρει και άλλο επιστημονικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων δύο ρόβερ, ένα από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR), ένα από φοιτητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon και έναν ανιχνευτή ακτινοβολίας επίσης από το DLR.

Θα υπάρχουν επίσης ένα σωρό μη επιστημονικά ωφέλιμα φορτία, όπως χρονοκάψουλες, έργα τέχνης, μια συλλογή διηγημάτων και αποτεφρωμένα ανθρώπινα λείψανα.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί