Η NASA θέλει να στείλει μήνυμα της ανθρωπότητας σε ένα από τα φεγγάρια του Δία

Η αποστολή Europa Clipper της NASA τον Οκτώβριο του 2024 θα ξεκινήσει ένα ταξίδι για να εξερευνήσει την Ευρώπη, ένα φεγγάρι του Δία για το οποίο υπάρχουν στοιχεία ύπαρξης ενός ωκεανού κάτω από την επιφάνεια.

Ωστόσο, πέρα ​​από τους επιστημονικούς του στόχους, το Europa Clipper θα στοχεύσει επίσης να μεταφέρει τις φιλοδοξίες της ανθρωπότητας στον κόσμο μέσω ενός προσεκτικά επιμελημένου μηνύματος που θα σφραγιστεί μέσα στο θησαυροφυλάκιο του διαστημικού σκάφους.


«Το μήνυμα συνδυάζει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ανθρωπότητα σε ολόκληρο το σύμπαν – επιστήμη, τεχνολογία, εκπαίδευση, τέχνη και μαθηματικά», φέρεται να είπε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον.

«Το μήνυμα της σύνδεσης μέσω του νερού, απαραίτητο για όλες τις μορφές ζωής όπως το γνωρίζουμε, απεικονίζει τέλεια τον δεσμό της Γης με αυτόν τον μυστηριώδη ωκεάνιο κόσμο που σκοπεύουμε να εξερευνήσουμε».

Ποιο είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει το Europa Clipper στο διάστημα


Ένα τριγωνικό πλάκα στο Europa Clipper θα φέρει μια σειρά από σύμβολα και επιγραφές. Φτιαγμένο από ταντάλιο, αυτό το τεχνούργημα θα ενσωματώσει, όπως αναφέρεται, το πνεύμα της εξερεύνησης και την αναζήτηση για κατανόηση.

Το πάνελ που βλέπει προς τα έξω θα παρουσιάσει ένα χαρακτικό του ποιήματος της βραβευμένης ποιήτριας Ada Limon “In Praise of Mystery: A Poem for Europa”, μαζί με περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια ονόματα που υποβλήθηκαν από το κοινό.

Εν τω μεταξύ, οι γλωσσολόγοι έχουν χαράξει κυματομορφές που αντιπροσωπεύουν τη λέξη «νερό» σε 103 γλώσσες, θέλοντας να υπογραμμίσουν την παγκόσμια σημασία αυτού του ζωτικού στοιχείου.

Από την πρωτοποριακή εξίσωση του Frank Drake μέχρι τις οραματικές προσπάθειες επιστημόνων όπως ο Ron Greeley, η αποστολή θα περικλείει, όπως αναφέρεται, την αδιάκοπη αναζήτηση της ανθρωπότητας για γνώση.

Η Εξίσωση Drake αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό αστρονόμο Frank Drake το 1961 και χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του αριθμού των ενεργών, επικοινωνιακών εξωγήινων πολιτισμών στον γαλαξία μας.

Η εξίσωση λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες όπως ο ρυθμός σχηματισμού άστρων, το κλάσμα των αστεριών με πλανήτες, ο αριθμός των πλανητών που θα μπορούσαν δυνητικά να υποστηρίξουν ζωή, την πιθανότητα εμφάνισης ζωής σε αυτούς τους πλανήτες, την πιθανότητα εξέλιξης ευφυούς ζωής και τη διάρκεια για την οποία τέτοιοι πολιτισμοί απελευθερώνουν ανιχνεύσιμα σήματα στο διάστημα.

«Ήταν ένα ταξίδι δεκαετιών και ανυπομονούμε να δούμε τι θα μας δείξει το Europa Clipper από αυτόν τον υδάτινο κόσμο», παρατήρησε ο επιστήμονας του έργου Robert Pappalardo του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια.

«Το 2030, μετά από ένα ταξίδι 1,6 δισεκατομμυρίων μιλίων (2,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων), το Europa Clipper θα αρχίσει να περιφέρεται γύρω από τον Δία, πραγματοποιώντας 49 κοντινές πτήσεις στην Ευρώπη», σύμφωνα με τη NASA.

Με την εκτόξευση του από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, το Europa Clipper φιλοδοξούν να αποκαλύψει τα μυστήρια ενός από τα πιο αινιγματικά φεγγάρια του ηλιακού συστήματος.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί