Η NASA αποκαλύπτει εικόνες μεγάλων αστεροειδών που μόλις πέρασαν από τη Γη

Την περασμένη εβδομάδα, η Γη υποδέχθηκε όχι έναν, αλλά δύο μεγάλους αστεροειδείς, που περνούσαν σε απόσταση αναπνοής .

Ούτε το 2024 MK ούτε το 2011 UL21, όπως ονομάζονται οι αστεροειδείς, δεν πλησίασαν αρκετά ώστε να αποτελέσουν κίνδυνο, αλλά και τα δύο βρίσκονταν εντός της εμβέλειας των συστημάτων απεικόνισης ραντάρ. Έτσι, η NASA πήρε μερικά στιγμιότυπα για να τιμήσει την περίσταση.

Αυτά δεν είναι απλά αναμνηστικά με αστεροειδή . Οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν τις εικόνες για να κατανοήσουν τις ιδιότητες των πετρωμάτων που μπορούν να βρεθούν κοντά στη Γη – πληροφορίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να συντάξουμε στρατηγικές για τυχόν μελλοντικούς αστεροειδείς που μπορεί μια μέρα να απειλήσουν τον πλανήτη μας.

Η συντριπτική πλειονότητα από αυτά δεν πρόκειται να αποτελέσουν πρόβλημα. Αλλά οτιδήποτε περνά μέσα σε μια ορισμένη απόσταση από τη Γη, ή είναι πάνω από μια συγκεκριμένη φωτεινότητα , ταξινομείται ως δυνητικά επικίνδυνο .


Αυτό συμβαίνει επειδή, παρόλο που η τρέχουσα πορεία τους μπορεί να είναι καλή, κάτι απροσδόκητο θα μπορούσε να συμβεί, όπως μια σύγκρουση με άλλο αντικείμενο που το χτυπά σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη . Δεν είναι πιθανό, αλλά ούτε και αδύνατο.

Τόσο το 2024 MK όσο και το 2011 UL21 ήταν στην δυνητικά επικίνδυνη κατηγορία.

2011 Το UL21 πέταξε δίπλα από τη Γη στις 27 Ιουνίου, σε απόσταση 6,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (4,1 εκατομμύρια μίλια), περίπου 17 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης .

Στη συνέχεια, λιγότερο από δύο ημέρες αργότερα, το 2024 MK έκανε την εμφάνισή του. Στις 29 Ιουνίου, πέταξε σε ελάχιστη απόσταση 295.000 χιλιομέτρων (184.000 μίλια). Αυτό είναι πολύ πιο κοντά, περίπου τα τρία τέταρτα της απόστασης μεταξύ Γης και Σελήνης.

Η απεικόνιση τέτοιων αντικειμένων δεν είναι ακριβώς εύκολη, ακόμη και όταν είναι σχετικά κοντά και ταξινομούνται ως «μεγάλοι» αστεροειδείς.


Επειδή το 2024 MK ήταν πολύ πιο κοντά – μια τέτοια εγγύτητα για έναν αστεροειδή συμβαίνει μόνο κάθε λίγες δεκαετίες περίπου – μπορέσαμε να λάβουμε πολύ πιο λεπτομερείς εικόνες.

Έχει διάμετρο περίπου 150 μέτρα (500 πόδια) και έχει ένα επίμηκες σχήμα με πολλά επίπεδα.

“Αυτή ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να διερευνήσουμε τις φυσικές ιδιότητες και να λάβουμε λεπτομερείς εικόνες ενός αστεροειδούς κοντά στη Γη”, λέει ο αστρονόμος Lance Benner του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί