• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γιατί η οθόνη του smartphone ίσως είναι επιβλαβής ακόμα και σε χαμηλή φωτεινότητα

Γιατί η οθόνη του smartphone ίσως είναι επιβλαβής ακόμα και σε χαμηλή φωτεινότητα

SMARTPHONE
Μπορεί το smartphone να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η Τεχνολογία να εξελίσσεται ραγδαία, αλλά η οθόνη του, όπως εξηγεί ειδικός, μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και επιβλαβής.

Τα περισσότερα σύγχρονα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν οθόνες OLED αλλά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών, λόγω των ιδιαιτεροτήτων προσαρμογής της φωτεινότητάς τους, περίπου το 10% των ανθρώπων αρχίζουν να έχουν πονοκέφαλο, κόπωση και ξηροφθαλμία όταν τις χρησιμοποιούν, όπως αναφέρει το sputnik.

«Στην πραγματικότητα, η φωτεινότητα στις οθόνες OLED είναι πάντα στο 100%, ακόμα και όταν ο χρήστης τη χαμηλώνει -αυτό γίνεται συχνότερα μέσω της διαμόρφωσης πλάτους παλμού- η οθόνη αρχίζει να τρεμοπαίζει σε μια συγκεκριμένη συχνότητα, που αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο φωτεινότητας οπίσθιου φωτισμού».
Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Όσο χαμηλότερη είναι η φωτεινότητα τόσο πιο έντονος είναι ο παλμός της οθόνης και τόσο περισσότερο τα μάτια μπορούν να κουραστούν. Το τρεμόπαιγμα της ίδιας της οθόνης δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι, αλλά μπορεί να φανεί αν στρέψετε την κάμερα ενός άλλου smartphone σε αυτό».
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι τα μάτια σας κουράζονται από την οθόνη OLED, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με φωτεινότητα κοντά στο μέγιστο, καθώς θα υπάρχει μικρότερο τρεμόπαιγμα, αλλά η φωτεινότητα μπορεί να είναι υπερβολική για τις συνθήκες.

photo unsplash