Ερευνητές ανακάλυψαν τον πρώτο πιθανό κρατήρα σε βουνοκορφή στην Κίνα

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο μετεωρίτης στο κέντρο της δημιουργίας των μπροστινών και πίσω κορυφών Baijifeng της Κίνας χρονολογείται από την Ιουρασική περίοδο, σύμφωνα με ευρήματα.


Δύο βουνοκορφές στην Κίνα – το μπροστινό Baijifeng και το Rear Baijifeng – αναφέρεται ότι βρέθηκε πως δημιουργήθηκαν από την πρόσκρουση ενός μετεωρίτη που έπεσε από τον ουρανό εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν, καθιστώντας τον τον πρώτο επιβεβαιωμένο κρατήρα στην κορυφή του βουνού.


Ερευνητές στο Κέντρο Προηγμένης Έρευνας Επιστήμης και Τεχνολογίας Υψηλής Πίεσης στη Σαγκάη «ξεκίνησαν να βρουν» την ιστορία προέλευσης των βράχων που είναι γνωστές ως «ουράνιες πέτρες» στο όρος Baijifeng, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Κίνα, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.


«Ξεκινήσαμε να μάθουμε την πραγματική ιστορία πίσω από αυτή τη συσσώρευση θραυσμάτων βράχου», έγραψε η ομάδα, με επικεφαλής τους ερευνητές Μινγκ Τσεν και Χο-Κουάνγκ Μάο. «Η έρευνά μας αποκάλυψε για πρώτη φορά την παρουσία μιας δομής πρόσκρουσης στο βουνό Baijifeng».

Αφού εξέτασαν τα θραύσματα βράχου, βρήκαν ότι η σύνθεση τους αποτελείται από ψαμμίτη και γρανίτη, τα οποία περιέχουν μικρά ορυκτά χαλαζία. Στη συνέχεια, οι συγγραφείς βρήκαν συγκεκριμένες παραμορφώσεις που προκαλούνται συνήθως από τη θερμότητα και την πίεση.

Οι παραμορφώσεις είναι «ευρέως αποδεκτές ως διαγνωστικά στοιχεία για τη μεταμόρφωση των κραδασμών και τις επίγειες δομές πρόσκρουσης», γράφουν οι συγγραφείς. Ως εκ τούτου, υποδηλώνει ότι προήλθαν από μια τοποθεσία πρόσκρουσης μετεωρίτη που εκτείνεται σε περίπου 4.600 πόδια (1.400 μέτρα) και σχημάτισε τις δύο κορυφές γνωστές ως Front Baijifeng και Rear Baijifeng.


«Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του κρατήρα πρόσκρουσης», γράφουν οι ερευνητές, «μια μεγάλη ποσότητα βράχου θα είχε ανασκαφεί και εκτιναχθεί για να σχηματίσει αυτή τη νέα γεωλογική δομή. Η σύγκρουση θα είχε αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το αρχικό έδαφος του στόχου, σχηματίζοντας δύο νέες κορυφές, δηλαδή, το μπροστινό Baijifeng και το Rear Baijifeng.”

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το πότε πραγματικά σχηματίστηκε ο κρατήρας, αλλά πιστεύουν ότι ο μετεωρίτης θα μπορούσε να είχε χτυπήσει το βουνό μετά την Ιουρασική Περίοδο – μεταξύ 150 και 172 εκατομμυρίων ετών πριν. Αλλά σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κάνουν περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιώσουν εάν ένας μετεωρίτης ήταν πραγματικά υπεύθυνος για την αλλαγή του σχήματος του βουνού.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί