Αρχαιολόγος στη Γερμανία δεν πίστευε στα μάτια του! Ανακάλυψε σκελετό 6.800 ετών σε πολυσύχναστο δρόμο

Με την έναρξη της κατασκευής ενός νέου έργου σε ένα πολυσύχναστο δρόμο κοντά στο Άιχεντορφ της Γερμανίας, κλήθηκε και αρχαιολόγος στην περιοχή, όπως προβλέπεται από τον νόμο

Το Άιχεντορφ βρίσκεται στη νοτιοανατολική Γερμανία, περίπου 85 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μονάχου.


Ο δήμαρχος της πόλης, Josef Beham, είπε στο Passauer Neue Presse στις 15 Μαΐου, ότι δεν περίμεναν να βρουν τίποτα, αλλά η αρχαιολογική επίβλεψη της ανασκαφής ήταν μια τυπική διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί, σύμφωνα με το περιοδικό Stern. Στη συνέχεια, όμως, ο αρχαιολόγος προχώρησε σε μια αδιανόητη και απρόσμενη ανακάλυψη.

Στο σημείο βρέθηκε θαμμένος ένας αρχαίος τάφος, και περιείχε εξαιρετικά καλά διατηρημένα ανθρώπινα λείψανα, ανέφερε η ανακοίνωση μετά την ανακάλυψη η οποία γνωστοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Μαΐου.

Ο σκελετός ήταν ηλικίας 6.800 ετών
Τα λείψανα χρονολογούνται στη Νεολιθική περίοδο, δηλαδή είναι ηλικίας περίπου 6.800 ετών, ανέφεραν αξιωματούχοι. Το σώμα ονομάστηκε “Exinger“, από την περιοχή Exing όπου βρέθηκε, ανέφερε η Stuttgarter Zeitung, και ξεκίνησε η ανασκαφή των υπολειμμάτων.

Η περιοχή πιθανότατα να ήταν Νεολιθικός οικισμός, ο οποίος ήταν ενεργός πριν από περίπου 10.000 χρόνια, μέχρι το 2.000 π.Χ., ανέφερε ο αρχαιολόγος Florian Elbl στο PNP, σύμφωνα με το Stern. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, μόνο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ή μέλη της κοινότητας ενταφιάζονταν σε τάφους, ανέφεραν ειδικοί, που σημαίνει ότι αυτό το άτομο ήταν πιθανότατα κάτι σαν τον σημερινό δήμαρχο. Η μούμια ανακαλύφθηκε επίσης με ταφικά κτερίσματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο σκελετός ανήκει σε άνδρα, ανέφεραν αξιωματούχοι.


Η τσάντα δίπλα στον σκελετό
Ένα αντικείμενο που βρέθηκε μαζί με τον σκελετό, ήταν μια μικρή τσάντα η οποία πιθανόν να ήταν γεμάτη με χρωματιστές πέτρες, πυρίτη και πυριτόλιθο. Η διακόσμηση της τσάντας ήταν από κομμένο κυνόδοντα αγριογούρουνου, δήλωσε η Eibl, το οποίο είναι σημάδι υψηλού αξιώματος κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.

Κοντά στο κρανίο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα μικρό δοχείο το οποίο ενδέχεται να ήταν προσωπικό κύπελλο, ανέφερε η Stuttgarter Zeitung.

Αν και ο σκελετός είναι καλά διατηρημένος, παραμένει εύθραυστος, ανέφεραν πρακτορεία ειδήσεων. Θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθεί το φύλο και να προσδιοριστεί η ηλικία.


Η σύγκριση με τον «άνθρωπο των πάγων»
Ειδικοί ανέφεραν ότι ο τάφος ενδέχεται να είναι από τους πιο καλά διατηρημένους που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ σε αυτήν την περιοχή της Γερμανίας, την Κάτω Βαυαρία. Οι αρχές σημείωσαν ότι τα λείψανα καθιστούν αυτή την ανακάλυψη περίπου 1.500 χρόνια παλαιότερη από τον διάσημο Ötzi the Iceman, ένα άλλο νεολιθικό σώμα, ανέφερε το Stern.

Ο «Ötzi», γνωστός ως «άνθρωπος των πάγων» είναι μια υγρή μούμια που βρέθηκε διατηρημένη σε παγετώνα στις Άλπεις της κοιλάδας Ötztal, στα σύνορα μεταξύ της βόρειας Ιταλίας και της δυτικής Αυστρίας, σύμφωνα με το Μουσείο Αρχαιολογίας του Νότιου Τιρόλου όπου βρίσκεται ο Ötzi. Ο Ötzi είναι μία από τις καλύτερες μελετημένες μούμιες στον κόσμο, ανέφερε το μουσείο, επειδή σημαντικά μεγάλο μέρος του σώματός του διατηρήθηκε άθικτο μετά το θάνατό του πριν από 5.300 χρόνια. Το Άιχεντορφ, όπου βρέθηκε ο νέος σκελετός, βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μίλια βορειοανατολικά από την τελευταία κατοικία του Ötzi , και μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και τον πολιτισμό των ανθρώπων της Νεολιθικής εποχής.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί