Ανακάλυψαν τρία άγνωστα μέχρι τώρα νέα φεγγάρια γύρω από τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα

Οι αστρονόμοι εντόπισαν δύο νέα φεγγάρια που περιστρέφονται γύρω από τον Ποσειδώνα και ένα που κινείται γύρω από τον Ουρανό, αυξάνοντας τον γνωστό απολογισμό των δορυφόρων σε 16 και 28, αντίστοιχα.


Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα μικροσκοπικό φεγγάρι γύρω από τον Ουρανό, που ονομάστηκε προσωρινά “S/2023 U1”. Αυτός ο μικροσκοπικός δορυφόρος, με πλάτος μόλις 5 μίλια (8 χιλιόμετρα), ξεκινά μια τροχιά 680 ημερών γύρω από τον Ουρανό.

Ακολουθώντας την παράδοση, το φεγγάρι γύρω από τον Ουρανό θα λάβει πιθανότατα ένα παρατσούκλι εμπνευσμένο από χαρακτήρες του Σαίξπηρ.

Εκτός από την ανακάλυψη του νέου δορυφόρου του Ουρανού, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει δύο νέα φεγγάρια που κινούνται γύρω από τον Ποσειδώνα. Το φωτεινότερο του ζεύγους, που ονομάζεται προσωρινά “S/2002 N5”, έχει πλάτος περίπου 14 μίλια (23 χιλιόμετρα) και περιστρέφεται γύρω από τον Ποσειδώνα κάθε εννέα χρόνια. Το πιο αχνό αντίστοιχό του, που ονομάστηκε “S/2021 N1”, έχει διάμετρο 8,6 μίλια (14 χιλιόμετρα) και ολοκληρώνει μια 27χρονη τροχιά γύρω από τον Ποσειδώνα.

Αυτές οι ανακαλύψεις ανακοινώθηκαν από το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, όπως αναφέρει το Space. com.

Η αναζήτηση για την εύρεση αυτών των ουράνιων πολύτιμων λίθων περιλάμβανε συλλογικές προσπάθειες μεταξύ αστρονόμων σε όλο τον κόσμο. Επιστήμονες από ιδρύματα όπως το Jet Propulsion Laboratory της NASA, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και το Πανεπιστήμιο Kindai συνέβαλαν στην πρωτοποριακή έρευνα.

Οι σύγχρονες τεχνικές παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένης της εξειδικευμένης επεξεργασίας εικόνας και των σχολαστικών συνθηκών παρατήρησης, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανίχνευση και την επιβεβαίωση των τροχιών αυτών των νεοανακαλυφθέντων φεγγαριών.

Τα παρατηρητήρια στη Χαβάη και τη Χιλή, μαζί με τηλεσκόπια τελευταίας τεχνολογίας, όπως τα τηλεσκόπια Magellan και το Europe’s Very Large Telescope, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες.

Οι χαρακτηριστικές τροχιές σε σχήμα αυγού αυτών των νεοανακαλυφθέντων φεγγαριών, με μεγάλη κλίση σε σχέση με τους πλανήτες υποδοχής τους, προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τους μηχανισμούς σχηματισμού των φυσικών δορυφόρων σε μακρινά πλανητικά συστήματα.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί