Ανακαλύφθηκε «κρυμμένο κάτω από τα κύματα» θαλάσσιο βουνό σε σχήμα κώνου, διπλάσιο από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο

Οι επιστήμονες στο ερευνητικό σκάφος Falkor κατέγραψαν, για πρώτη φορά, ένα εξαφανισμένο ηφαίστειο που υψώνεται 5.250 πόδια πάνω από τον βυθό της θάλασσας σε διεθνή ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Οι εξερευνητές των ωκεανών που χαρτογραφούν τον βυθό της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Γουατεμάλας ανακάλυψαν ένα βουνό διπλάσιο από το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, να κρύβεται βαθιά κάτω από τα κύματα.

Ο σχηματισμός ύψους 5.250 ποδιών (1.600 μέτρων) είναι ένα θαλάσσιο βουνό — ένας μεγάλος, υποβρύχιος γεωλογικός σχηματισμός που συνήθως όπως λένε, δημιουργείται από ένα σβησμένο ηφαίστειο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το θαλάσσιο βουνό σε σχήμα κώνου 7.870 πόδια (2.400 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κατά τη διάρκεια μιας αποστολής που διοργάνωσε το Schmidt Ocean Institute αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με δήλωση που κοινοποιήθηκε στο Live Science.

«Ένα θαλάσσιο βουνό ύψους άνω του 1,5 χιλιομέτρου που μέχρι τώρα ήταν κρυμμένο κάτω από τα κύματα υπογραμμίζει πραγματικά πόσα πολλά δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη», δήλωσε στη δήλωση η Jyotika Virmani , εκτελεστική διευθύντρια του Schmidt Ocean Institute.


Καλύπτει 5,4 τετραγωνικά μίλια (14 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και βρίσκεται σε διεθνή ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό, 97 μίλια (156 χιλιόμετρα) από τα ύδατα της Γουατεμάλας. Οι ερευνητές εντόπισαν το βουνό χρησιμοποιώντας χαρτογράφηση σόναρ πολλαπλών ακτίνων κατά τη διάρκεια μιας διέλευσης έξι ημερών από την Κόστα Ρίκα στην άνοδο του Ανατολικού Ειρηνικού – το όριο μεταξύ έξι τεκτονικών πλακών, συμπεριλαμβανομένης της πλάκας του Ειρηνικού στα δυτικά και της πλάκας της Βόρειας Αμερικής στα βορειοανατολικά.

Τα θαλάσσια βουνά παρέχουν ζωτικής σημασίας βραχώδεις βιότοπους για κοράλλια βαθέων υδάτων, σφουγγάρια και πλήθος ασπόνδυλων, καθώς το σκληρό υπόστρωμα μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί στον ωκεανό, με το μεγαλύτερο μέρος του βυθού να καλύπτεται από χαλαρά, λασπώδη ιζήματα.


“Τα θαλάσσια βουνά μπορεί να είναι πολύ απότομα για να κολλήσει η λάσπη και μερικά ζώα ευδοκιμούν πραγματικά στα πλάγια”, δήλωσε στο Live Science ο Jon Copley , καθηγητής οικολογίας βαθέων υδάτων και εξερεύνησης ωκεανών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα δορυφορικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ανεξερεύνητα θαλάσσια όρη που θα έρθουν στο φως μέσω της συνεχούς χαρτογράφησης του θαλάσσιου πυθμένα. «Ένας πλήρης χάρτης του θαλάσσιου πυθμένα είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για την κατανόηση του ωκεανού μας», είπε ο Βιρμάνι. «Είναι συναρπαστικό να ζεις σε μια εποχή όπου η τεχνολογία μάς επιτρέπει να χαρτογραφήσουμε και να δούμε αυτά τα καταπληκτικά μέρη του πλανήτη μας για πρώτη φορά!»

Τον Απρίλιο, μια ερευνητική ομάδα σε μια αποστολή χαρτογράφησης του Schmidt Ocean Institute στο Falkor (επίσης) αποκάλυψε τρία νέα Οι επιστήμονες στο ερευνητικό σκάφος Falkor κατέγραψαν, για πρώτη φορά, ένα εξαφανισμένο ηφαίστειο που υψώνεται 5.250 πόδια πάνω από τον βυθό της θάλασσας σε διεθνή ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην κορυφογραμμή Mid-Atlantic Ridge. Τον Αύγουστο, ανακοίνωσαν την ύπαρξη ενός κρυμμένου υποκόσμου γεμάτου με θαλάσσια πλάσματα στο East Pacific Rise. Επιστήμονες στο ίδιο σκάφος ανακάλυψαν επίσης πρόσφατα δύο αχαρτογράφητα θαλάσσια βουνά και παρθένους κοραλλιογενείς υφάλους κοντά στα νησιά Γκαλαπάγκος.

Το πιο πρόσφατο εύρημα είναι “ακόμα μια ανακάλυψη που κόβει την ανάσα”, δήλωσε ο Jamie McMichael-Phillips , ο διευθυντής του έργου Seaabed 2030, το οποίο στοχεύει στη χαρτογράφηση ολόκληρου του θαλάσσιου πυθμένα μέχρι το τέλος της δεκαετίας μαζί με το Schmidt Ocean Institute και άλλους εταίρους.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί