Άφωνοι οι αρχαιολόγοι: Ανακάλυψαν καβούκια χελώνας ηλικίας 50.000 ετών – Μυστήριο με την προέλευση τους

Πολλά λατομεία χαλικιών στη κοιλάδα του Έλβα στη Δρέσδη, σε υδροφόρες περιοχές, κοντά στο Μαγδεμβούργο έχουν δώσει δεκάδες σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις από την περίοδο μεταξύ του Μέσου Πλειστόκαινου και της σύγχρονης εποχής

Ακόμη μία ανακάλυψη σε ένα από αυτά τα λατομεία, έχει αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται πια οι αρχαιολόγοι.


Στο λατομείο χαλικιών Μπαρλέμπεν-Ανταμζέ, εκτός από τα εργαλεία πυριτόλιθου, έχουν βρεθεί πέντε θραύσματα από καβούκια χελώνας, ηλικίας μεταξύ 42.000 και 50.000 ετών. Οι χελώνες, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μπορεί να αποτελούσαν εύκολα μεταφερόμενα «αποθέματα τροφίμων», και να τις μετέφεραν εκεί οι Νεάντερταλ, σε μια προσπάθεια να αποθηκεύσουν εφόδια.


Στην περιοχή της λίμνης Ανταμζέ
κοντά στο Μπαρλέμπεν (περιοχή Μπόρντε), συσσωρεύτηκαν χαλίκια για μια περίοδο αρκετών δεκάδων χιλιάδων ετών.

Έτσι, η χρονολόγηση είναι δυνατή μόνο μέσω του σχήματος των εργαλείων ή, ειδικά για τα οργανικά ευρήματα, μέσω επιστημονικών μεθόδων (όπως η χρονολόγηση με ραδιοάνθρακα).


Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι εθελοντές αρχαιολόγοι παίζουν σημαντικό ρόλο. Στην περίπτωση του λατομείου χαλικιών Μπαρλέμπεν-Ανταμζέ, τα ευρήματα των τελευταίων ετών αποδίδονται στον Uwe Beye.


Όχι μόνο έχουν βρεθεί περίπου 180 αντικείμενα πυρόλιθου (μεταξύ αυτών τσεκούρια, άλλα εργαλεία, πυρήνες και φολίδες), αλλά εντοπίστηκε και ένα πολύ ιδιαίτερο εύρημα στο λατομείο των χαλικιών. Ήδη από το 1998/99, ανακαλύφθηκε ένα αντικείμενο μήκους 41,8 εκατοστών από πλευρό βοοειδών (άουροχ ή βίσονα). Το μέρος του οστού που δείχνει προς το στέρνο, διαμορφώθηκε προσεκτικά σε ένα μακρύ και λεπτό αντικείμενο, περίπου 12 εκατοστά σε μήκος.

Αναγνωρίστηκαν οι δημιουργοί των προϊστορικών εργαλείων
Τα αντικείμενα από πέτρα, της ίδιας περιόδου, περιλαμβάνουν θραύσματα από αντικείμενο σε σχήμα φύλλου, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με ευρήματα από το σπήλαιο Ilsenhöhle στο Ράνις της Θουριγγίας. Εκεί, μια ερευνητική ομάδα, σε συνεργασία με την Κρατική Υπηρεσία για τη Διατήρηση και την Αρχαιολογία των Μνημείων της Σαξονίας-Άνχαλτ, αναγνώρισε τους σύγχρονους ανθρώπους ως δημιουργούς αυτών των εργαλείων πριν από 45.000 χρόνια, καθώς προηγουμένως, τα πέτρινα αντικείμενα σε σχήμα φύλλων συνδέονταν με τους Νεάντερταλ.


Μεταξύ των πρόσφατων ευρημάτων στο Ανταμζέ, σημαντική ανακάλυψη αποτελούν πέντε θραύσματα από κελύφη χελώνας, τα οποία μπορούν να αποδοθούν στην ευρωπαϊκή χελώνα του γλυκού νερού, Στικτή νεροχελώνα (Emys orbicularis). Όλα τα θραύσματα χρονολογήθηκαν δύο φορές, με την μέθοδο του ραδιοάνθρακα. Το αποτέλεσμα έδειξε μια περίοδο μεταξύ 50.000 και 42.000 ετών από σήμερα.

Έτσι, οι χελώνες έζησαν κατά τη διάρκεια του παγετώνα Weichselian (στην βόρεια Πολωνία) το οποίο είναι πολύ παράξενο, καθώς τα αυγά που γεννούν οι χελώνες απαιτούν θερμοκρασία άνω των 18 έως 20 βαθμών Κελσίου για να επωαστούν και να αναπτυχθούν οι χελώνες.


Τα ευρήματα στο Μπαρλέμπεν-Ανταμζέ, ενδέχεται να βρίσκονται εκτός της φυσικής κατανομής της ευρωπαϊκής χελώνας του γλυκού νερού εκείνης της εποχής. Δημιουργείται έτσι θέμα σχετικά με την προέλευση των κελύφων. Αν δεν υπήρχαν χελώνες στην περιοχή λόγω του κρύου, πώς βρέθηκαν τα κελύφη τους; Εθνογραφικές και ιστορικές συγκρίσεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να μεταφέρουν χελώνες ως εφόδια, κάτι σαν «διατηρούμενα είδη» στα ταξίδια τους.

Είναι πιθανό, οι κυνηγοί της Εποχής των Παγετώνων, οι Νεάντερταλ, ή οι πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι, να μετέφεραν χελώνες σε ψυχρότερες βόρειες περιοχές. Το αν ισχύει αυτό ή όχι, θα φανεί από μελλοντικές έρευνες.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί