Βουλή – Νομοσχέδιο για Σύστημα Επιλογής Διοικήσεων: Οι τοποθετήσεις των εισηγητών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ενώ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, δήλωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της Αρχής θα το καταψηφίσει.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, τόνισε πως το νομοσχέδιο αυτό « φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων των φορέων και περαιτέρω στην αξιολόγηση τους. Ενισχύει την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια» Οι πολίτες είπε ο βουλευτής, «ζητούν να μπαίνει ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση» και επισήμανε πως «δεν μπορεί αυτός που διοικεί να μην αξιολογείται και να μην του επιβάλλεται στοχοθεσία, να κρίνεται δηλαδή αν πετυχαίνει τους στόχους και να αμείβεται για αυτό, και αν από την άλλη αποτυγχάνει να υφίσταται και τις συνέπειες». Οφείλουμε, τόνισε ο κ. Καραγκούνης «να δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις για να επιλέγονται οι καλύτεροι, οι αποτελεσματικότεροι και οι πιο ικανοί διότι μόνο έτσι θα μπορούμε να χτυπήσουμε και τις χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, που έχουν να κάνουν με με τις πελατειακές σχέσεις, με την κομματικοποίηση, με τα φαινόμενα διαφθοράς, με τον υδροκεφαλισμό των δημοσίων υπηρεσιών και με την ανορθολογική και ανισομερή κατανομή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης».

Το νομοσχέδιο είπε «εισάγει περισσότερα φίλτρα αξιοκρατίας και αξιοσύνης μέσα από τον συγκερασμό τόσο των τυπικών όσο και των ουσιαστικών προσόντων, δηλαδή, της εμπειρίας στο αντικείμενο της δουλειάς, αλλά και της ακαδημαϊκής γνώσης» Τόνισε, πως το νομοσχέδιο προβλέπει ρητά την αναγκαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ, στις διαδικασίες πρόσληψης και μάλιστα με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας. Μέλη του ΑΣΕΠ, προεδρεύουν στις Επιτροπές Επιλογής Στελεχών για φορείς πανελλαδικής εμβέλειας και νοσοκομεία. Το ΑΣΕΠ, διεξάγει δειγματοληπτικό έλεγχο για τους φορείς με περιορισμένη γεωγραφική εμβέλεια, ενώ το τεστ δεξιοτήτων που θα κληθούν να περάσουν απαραίτητα οι υποψήφιοι προς επιλογή και πρόσληψη στους φορείς Διοίκησης ως αναγκαίο αξιολογικό βήμα για την επόμενη φάση και πάλι αυτή η διαδικασία διεξάγεται από το ΑΣΕΠ. Υπάρχει διαφορετική διαδικασία για ένα φορέα πανελλαδικής εμβέλειας με ένα φορέα τοπικής. Δεν γίνεται να έχεις την ίδια διαδικασία για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με μια δημόσια βιβλιοθήκη σε ένα χωριό. Εισάγεται το τεστ δεξιοτήτων, ένας πετυχημένος θεσμός παντού στην Ευρώπη. Εισάγονται πλέον ξεκάθαρες ευέλικτες διαδικασίες με σαφή χρονοδιαγράμματα και με σαφείς προθεσμίες για την ολοκλήρωσή της επιλογής των διοικήσεων. Εισάγονται επαρκή και κατάλληλα On-Off κριτήρια τυπικών προσόντων που σε συνδυασμό με το τεστ δεξιοτήτων αποτελούν τη βασική μοριοδότηση του υποψηφίου. Σχετικά με την μη αυξημένη μοριοδότησης των διδακτορικών τίτλων ο κ. Καραγκούνης ανέφερε πως «δεν ψάχνουμε Διοικητές για να κάνουν ακαδημαϊκή καριέρα, αλλά για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις πολύ δύσκολες απαιτήσεις». Ο εισηγητής της ΝΔ πρόσθεσε ότι στο σύνολό τους όλοι οι φορείς που κλήθηκαν σε ακρόαση «εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο και επεσήμαναν την αναγκαιότητα, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ως μια σημαντική βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου». Και κατέληξε ζητώντας από τους βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «ψηφίσουν το νομοσχέδιο αποδεικνύοντας ότι δεν είναι κωλυμμένοι με την άρνηση και την στείρα αντίδραση»

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου απέρριψε το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας πως «η νοοτροπία και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους με τα “γαλάζια” παιδιά δεν έχει αλλάξει». Η επιδίωξη της κυβέρνησης , είπε η βουλευτής, είναι «να συνεχίσουν να διοικούν οι γαλάζιοι κομματάρχες και να ενισχυθεί ο ασφυχτικός συγκεντρωτικός έλεγχος των ροών του χρήματος από το μέγαρο Μαξίμου». Χαρακτήρισε «φιλότιμη την προσπάθεια του πρωθυπουργού και της υπουργού στο να πείσουν ότι ενισχύεται η αξιοκρατία και η αντικειμενικότητα στην αλλά δεν μπορεί να πείσει, όταν επί πέντε χρόνια υπάρχει το προηγούμενο της κυβέρνησής σας που διορίζετε και παύετε όποιον θέλετε, όταν δεν εφαρμόζετε τους νόμους που εσείς ψηφίζετε, που δεν υποβάλλεστε σε κανέναν έλεγχο και λογοδοσία και παντού βασιλεύει η λογική των απευθείας αναθέσεων». Η κυρία Χρηστίδου επέκρινε την κυβέρνηση για συνεχή υπονόμευση και υποβάθμιση του ΑΣΕΠ. Ζήτησε να υιοθετηθούν οι προτάσεις της έκθεσης του ΑΣΕΠ του 2021. Την ενίσχυση του ΑΣΕΠ σε υποδομές και στελέχη για να ανταπεξέρχεται στο μεγάλο όγκο που καθημερινά καλείται να διεκπεραιώσει. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «απαξιώνονται οι διδακτορικοί τίτλοι σπουδών και μάλιστα προσπαθείτε να μας πείσετε ότι αυτό είναι το σωστό όπως και με την ΕΣΔΔ την ποιο παραγωγική Σχολή του Δημοσίου» Προφανώς είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «δεν θέλετε τους κατόχους διδακτορικών και της ΕΣΔΔ όταν έχετε τους δικούς σας μετακλητούς» Υπογράμμισε πως « ο κύκλος του πρωθυπουργού αναγορεύεται σε ρυθμιστής των πάντων και ο έχων τον πλήρη έλεγχο στις διοικήσεις όλων των φορέων του δημοσίου». Η κυρία Χρηστίδου αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκη, η επιλογή να είναι στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ, χωρίς καμία παρέμβαση της εκάστοτε κυβέρνησης γιατί έτσι φέρνουμε οξυγόνο διαφάνειας. Να υιοθετηθούν οι προτάσεις της έκθεσης του ΑΣΕΠ ΤΟΥ 2021. Να γίνετε διαρκής αξιολόγηση των διοικήσεων με συμβόλαια απόδοσης τετραετών στρατηγικών στόχων της κυβέρνησης. Να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος στον οποίο θα συμμετέχουν με συμβουλευτικό ρόλο εργαζομένων, φορέων και η κοινωνία των πολιτών. Το νομοσχέδιο αυτό είπε η εισηγήτρια της μειοψηφίας είναι «ένας μανδύας αξιοκρατίας» ενώ «καταρρίπτει και τον δικό σας μύθο περί εκσυγχρονισμού, παραμένοντας στην διαχρονικά επιτυχημένη συνταγή της ΝΔ που είναι η προσήλωση στην κομματοκρατία, στην εννοιοκρατία και στην αδιαφάνεια στο δημόσιο». Η κυρία Χρηστίδου, κατέληξε λέγοντας πως « η καλή λειτουργία της δημοσίας διοίκησης, η διαφάνεια, η λογοδοσία είναι ποιοτικοί δείκτες της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει και πάλι τις εύκολες λύσεις, αυτές που κρατούν τον κρατικό μηχανισμό καθηλωμένο και αδύναμο να ελιχθεί προς όφελος της κοινωνίας» και εκτίμησε ότι «και αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει γράμμα κενό»

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί