Συρίγος για πρόταση Κασσελάκη για αλβανική γλώσσα: “Χειροβομβίδα – Εξισώνει την Ελληνική μειονότητα με μετανάστες” (video)

Τι ανέφερε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, στον τηλεοπτικό σταθμό skai, σχετικά με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, να μπει η αλβανική γλώσσα, ως γλώσσα επιλογής στα ελληνικά σχολεία.

“Χειροβομβίδα, αμυντική η οποία σκοτώνει κόσμο. Δείχνει δύο πράγματα, άγνοια περί τα πράγματα και άγνοια κινδύνου, όταν αναφέρεις τέτοια θέματα, είναι άγνοια κινδύνου. Ας ξεκινήσω από την επιστημονική πλευρά του θέματος. Τις δεκαετίες του 60, του 70 και του 80, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80, υπήρχε η αντίληψη στην υπόλοιπη Ευρώπη που είχαν μετανάστες, ότι πρέπει να μαθαίνουμε τα παιδιά τη γλώσσα τη μητρική τους, ήταν η λογική “αφήστε κάθε λουλούδι να ανθίσει στη γλώσσα του”. Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, κυρίως από τη δεκαετία του 90, αυτή ήταν η πολυπολιτισμική εκπαίδευση. Από τη δεκαετία του 90 και μετά έχουμε τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, η οποία σου λέει, εκπαιδευτικά το παιδί πρέπει να μάθει τη γλώσσα του τόπου στον οποίο βρίσκεται. Η μητρική του γλώσσα δεν μας ενδιαφέρει. Αν θέλει να κάνει φροντιστηριακά μαθήματα στο τέλος, ας κάνει. Το να τη βάλεις υποχρεωτικά μέσα στο σχολείο όμως, δημιουργεί προβλήματα μαθησιακά στο παιδί, το οποίο δεν μπορεί να μάθει ούτε τη μητρική του γλώσσα, ούτε τη γλώσσα του τόπου, αυτό λέει η επιστήμη.

Πάμε τώρα στην πράξη, εγώ σας λέω να το εφαρμόσουμε αυτό το πράγμα, αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να αρχίσει να προσλαμβάνει καθηγητές διδασκαλίας της αλβανικής γλώσσας. Η αλβανική γλώσσα, είναι μια γλώσσα που μιλούν 5 εκατομμύρια άτομα. Αύριο θα πάνε οι Πακιστανοί και οι Αφγανοί, μεγάλες κοινότητες στην Ελλάδα, πολύ μεγαλύτερες, και με γλώσσες, τα Ουρντού, που μιλούνται από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Εάν πρέπει να μάθουμε αλβανικά ως εναλλακτικοί γλώσσα, που τη μιλούν 5 εκατομμύρια, με αυτή τη λογική γιατί να μη μάθουμε και Ουρντού.

Υπάρχει κάτι όμως πιο σημαντικό, εξισώνει μία εθνική μειονότητα, την ελληνική μειονότητα με μετανάστες. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά στην Ευρώπη. Είναι άλλο να είσαι μετανάστης και άλλο να είσαι εθνική μειονότητα (…) Όταν εξισώνεις μια εθνική μειονότητα με μετανάστες και μάλιστα μια εθνική μειονότητα με προβλήματα. Υπενθυμίζω ότι στη Χειμάρρα, που έχει έρθει στην επιφάνεια λόγω του Φρέντι Μπελέρη, το αλβανικό κράτος αρνείται να φτιάξει δημόσιο σχολείο και λειτουργεί από μια αδελφότητα ένα ιδιωτικό σχολείο. Οι Αλβανοί το έχουν αφήσει ως την όγδοη τάξη, το έχουν σταματήσει, το ιδιωτικό σχολείο, όχι το δημόσιο που έχουν υποχρέωση. Επομένως πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μιλάς για τέτοια πράγματα”

Δείτε το video από τον τηλεοπτικό σταθμό skai, με την πρόταση Κασσελάκη αλλά και τα όσα ανέφερε στην τηλεοπτική εκπομπή “Σήμερα”, ο Άγγελος Συρίγος:

(photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί