Μηταράκης για εφαρμογή MyHellas: “Θα μπορείς να καταγγέλλεις περιστατικά παραβατικότητας που βρίσκεις”!!!

Ενώ για τις φορητές κάμερες στους αστυνομικούς ανέφερε ότι θα προστατεύουν κυρίως τους πολίτες αλλά και τους αστυνομικούς.

Δείτε τι ανέφερε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη του Υπουργού στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις»

Για επανασχεδιασμό της φύλαξης των Πανεπιστημίων έκανε λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Συγκεκριμένα όπως είπε «αυτοί οι αστυνομικοί ήδη υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία και καλύπτουν και ανάγκες φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ανάγκης γενικής αστυνόμευσης. Η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι καλύτερη σήμερα από ότι ήταν πριν δύο χρόνια. Νομίζω ότι, όπως είπα και στη Βουλή, υπάρχει ένας επανασχεδιασμός τώρα της όλης διαδικασίας φύλαξης των πανεπιστημίων, ο στόχος παραμένει ακριβώς ο ίδιος να υπάρχει μία ομαλή ζωή στα πανεπιστήμια, ώστε να εξασφαλίζουμε το δικαίωμα των φοιτητών να σπουδάζουν με ασφάλεια, το ακριβές επιχειρησιακό πλαίσιο είναι σε επανεξέταση αυτή τη στιγμή».

Τι είπε για τις νέες ταυτότητες

Στην συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να εκδίδονται οι νέες ταυτότητες και εντός του Ιανουαρίου 2024 τα νέα διαβατήρια με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Η διάρκειά τους θα είναι δεκαετής και οι πολίτες με μια αίτηση θα μπορούν να τα ανανεώνουν.

Ερωτηθείς για τον θάνατο αλλοδαπού από τη Συρία στο Μοσχοχώρι ύστερα από καταδίωξη της Αστυνομίας, είπε ότι είναι τραγικό όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές. Τόνισε ότι καμία χρήση αστυνομικής βίας δεν γίνεται αποδεκτή και ανακοίνωσε την επανεκπαίδευση των αστυνομικών πάνω στα πρωτόκολλα εμπλοκής και χρήσης όπλων. Σημείωσε, επίσης, ότι ο αλλοδαπός είχε καταδικαστεί για κακούργημα, είχε αποφυλακισθεί, είχε συλληφθεί εκ νέου και δεν είχε φυλακισθεί και τώρα διέπραττε για τρίτη συνεχή φορά παρανομία. Επισήμανε δε, ότι δεν έπρεπε να είναι ελεύθερος.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως είναι καιρός πλέον η ΕΕ να αποκτήσει ξεκάθαρη πολιτική μετανάστευσης και σημείωσε ότι η Frontex οφείλει να ελέγχει πιο αποτελεσματικά τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ώστε να αποφεύγεται η διακίνηση μέσω σαπιοκάραβων, όπως συνέβη με το τραγικό δυστύχημα στα διεθνή ύδατα έξω από την Πύλο, το οποίο βούλιαξε σε λιγότερο από ένα λεπτό: «Είναι καιρός η Ευρώπη να αποκτήσει μια ξεκάθαρη πολική για το μεταναστευτικό. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη εφαρμόζει μια αμφίσημη στρατηγική, από την μια ισχυρίζεται ότι είναι εναντίον της παράνομης μετανάστευσης, τελικά, όμως, ο τρόπος που λειτουργεί η ευρωπαϊκή πολική επιβραβεύει στην πράξη τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Δυστυχώς, βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους να διακινδυνεύουν την ζωή τους κυρίως προς την Ιταλία, καθώς η Ελλάδα δεν είναι πλέον η βασική πύλη εισόδου της Ευρώπης από το 2020. Πρέπει η Ευρώπη, λοιπόν, να καταλήξει σε τέτοιες σημαντικές πολιτικές, γι’ αυτό την άλλη εβδομάδα μαζί και με τον νέο Υπουργό Μετανάστευσης τον κ. Καιρίδη θα συμμετάσχουμε στην Ισπανία στο ανεπίσημο συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων που και πάλι θα βάλει την μετανάστευση στην ατζέντα της συζήτησης».

Για τους συνοριοφύλακες επανέλαβε ότι έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα για την επαναπρόσληψή τους έως το 2027, ώστε να λήξει το καθεστώς αβεβαιότητας και ανακοίνωσε την πρόσληψη επί πλέον 150 συνοριοφυλάκων σε Καβάλα και Ροδόπη.

Αναφορικά με τον Φράχτη στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί εντός της τετραετίας και ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει με 100 εκατ. ευρώ συνοδά έργα υψηλής τεχνολογίας. Ο Φράχτης, όπως είπε θα ολοκληρωθεί με μικτή χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και από πόρους της ΕΕ.

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε επίσης, ότι προτεραιότητά του είναι να λήξει η εκκρεμότητα με τις φορητές κάμερες στους αστυνομικούς που επιχειρούν εντός του 2023 και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα δημιουργήσουν προσκόμματα Ανεξάρτητες Αρχές, καθώς οι κάμερες θα προστατεύουν κυρίως τους πολίτες αλλά και τους αστυνομικούς.

Για την εφαρμογή myELAS, επισήμανε ότι μέσω αυτής η Ελληνική Αστυνομία έρχεται στο κινητό κάθε πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να ενημερώνεται, να υποβάλλει αιτήσεις, να κλείνει ραντεβού και να κάνει καταγγελίες. «Αυτή η εφαρμογή θα σου δίνει τη δυνατότητα καταρχήν για κάθε υπηρεσία που θες έχεις από την Ελληνική Αστυνομία να μπορείς να έχεις πλήρη ενημέρωση, να μπορεί να κλείνεις ραντεβού, να μπορεί να υποβάλλεις αιτήσεις και δικαιολογητικά ψηφιακά, να μπορείς να καταγγέλλεις περιστατικά παραβατικότητας που βρίσκεις, θα είναι μία πλατφόρμα διασύνδεσης με την Αστυνομία, παραδείγματος χάριν θες να βγάλεις ένα διαβατήριο θα μπορείς να περνάς κάποια αρχικά στοιχεία μέσω της πλατφόρμας, να σου δίνει συγκεκριμένο ραντεβού στη πλήρη εξέλιξη της πλατφόρμας να είναι προσυμπληρωμένη όλη η αίτηση σου πριν πας στην Αστυνομία ώστε να εξυπηρετηθείς σε πολύ λίγα λεπτά».

Σε ό,τι αφορά τη χρήση tablets από την τροχαία είπε ότι μέσω αυτών θα γίνεται χρήση της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών ώστε να ελέγχεται αυτόματα κάποιος παραβάτης αν π.χ. είναι σφαλισμένο το αυτοκίνητό του ή όχι, ή αν εκκρεμούν άλλα αδικήματα και τα πρόστιμα να μεταβιβάζονται στο taxis.

(με πλήροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί