Εκλογές 2023: Τι αλλάζει στις δεύτερες κάλπες – Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Με διαδικασίες εξπρες οδηγούμαστε σε εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του Σώματος.

Η νέα Βουλή θα εκλέξει προεδρείο στις 29 Μαΐου, το οποίο την ίδια μέρα πρόκειται να προχωρήσει στη διάλυση της. 

Πώς ψηφίζουμε 

Οι νέες κάλπες θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που προβλέπει «μπόνους» έως και τις 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα καταρτίσουν τα κόμματα βάσει – ως είθισται – των αποτελεσμάτων από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση γίνονται όλες οι διαδικασίες από την αρχή. Αυτό σημαίνει πως όλα τα κόμματα και οι σχηματισμοί-συνασπισμοί αυτών, καθώς και τα ονόματα των υποψηφίων θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου προς έγκριση στον Άρειο Πάγο. Επίσης, θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου και τα προγράμματα των κομμάτων. Δικαίωμα για εκλογή έχουν όλα τα κόμματα που θα λάβουν μέρος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που έφεραν κατά την πρώτη αναμέτρηση.

Πού ψηφίζω

Οι πολίτες μπορούν να μάθουν το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν μέσω της υπηρεσίας του gov.gr «Μάθε πού ψηφίζεις».

Οι εκλογείς συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και συγκεκριμένα το «Επώνυμο», «Ονομα», «Ονομα Πατέρα», «Ετος Γέννησης», και προαιρετικά το «Ονομα Μητέρας». Για όσους γνωρίζουν τον εκλογικό τους αριθμό μπορούν να πληκτρολογήσουν απευθείας εκείνον, προκειμένου να μάθουν πού ψηφίζουν.

Ποια έγγραφα γίνονται αποδεκτά 

Όλοι οι πολίτες την ημέρα των εκλογών, προσερχόμενοι στα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να έχουν μαζί τους, την αστυνομική ταυτότητα η οποία θα ζητηθεί από την εφορευτική επιτροπή. Εκτός από την ταυτότητα μπορείτε να ψηφίσετε και με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  •  αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • το βιβλιάριο όλων των Ταμείων

(με πληροφορίες από ethnos. gr / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί