Υποθαλάσσιο ηφαίστειο ταρακουνά την Ανταρκτική;; 85 χιλιάδες σεισμοί μέσα σε 6 μήνες!!

Το 2020 ο Εγκέλαδος δεν επισκέφτηκε απλά την Ανταρκτική αλλά αποφάσισε να «εγκατασταθεί» εκεί για έξι μήνες.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Communications Earth & Environment» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι τους σεισμούς προκάλεσε η κίνηση του μάγματος σε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται κοντά στο Νησί του Βασιλιά Γεωργίου στις βορειοανατολικές ακτές της Ανταρκτικής. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το έδαφος του νησιού μετακινήθηκε 11 εκατοστά κάτι που όπως εκτιμούν συνέβη επειδή το μάγμα ανυψώθηκε σχεδόν μέχρι την επιφάνεια του νησιού.

«Μέχρι τότε η περιοχή αυτή είχε μέτρια σεισμική δραστηριότητα αλλά ξαφνικά το 2020 μέσα σε έξι μήνες εκδηλώθηκαν 85 χιλιάδες σεισμοί. Είναι η μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα που έχει καταγραφεί σε αυτή την περιοχή» αναφέρει ο δρ. Σιμόν Τσέσκα του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών (GFZ).

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα «σμήνος σεισμών» που ήταν όλοι κύριοι σεισμοί, δεν ήταν δηλαδή κάποιοι κύριοι σεισμοί που ακολουθούνταν από μετασεισμούς. Ο αριθμός αλλά και τα χαρακτηριστικά αυτών των σεισμών δεν παρέπεμπαν σε τεκτονική δραστηριότητα υποχρεώνοντας έτσι τους ειδικούς να αναζητήσουν την αιτία πίσω από αυτό το τόσο έντονο αλλά και εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο που όπως φαίνεται οφείλεται σε υποθαλάσσια ηφαιστειακή δραστηριότητα.

(naftemporiki. gr / photo: pixabay)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί