Το «πλοίο φάντασμα» που εμφανίστηκε ξαφνικά στην άμμο και έχει αναστατώσει μια κοινότητα

Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για το μυστηριώδες ναυάγιο που ονομάστηκε «φάντασμα στην άμμο» και το οποίο ξεβράστηκε «από το πουθενά» σε ακτή στον Καναδά.


Όταν ένα ναυάγιο ξεβράστηκε απροσδόκητα στην ακτή μιας μικρής παραθαλάσσιας κοινότητας, όπως ήταν φυσικό, ξεκίνησε η αναζήτηση της μυστηριώδους προέλευσής του.

Το αινιγματικό ξύλινο πλοίο έχει τραβήξει την προσοχή των ντόπιων στη Νέα Γη του Καναδά, με απεγνωσμένες προσπάθειες για τη διατήρηση του σκάφους να είναι σε εξέλιξη.


Η ξαφνική εμφάνιση του σκαριού του πλοίου στην άμμο του Cape Ray — η οποία είναι μια κοινότητα 350 ατόμων — έχει αφήσει τους κατοίκους ενθουσιασμένους αλλά και αμήχανους.

Διψώντας για γνώση, μια ομάδα ενθουσιωδών κατοίκων και μελετητών, ξεκίνησαν μία προσπάθεια για να ανακαλύψουν την ιστορία του πλοίου, το οποίο έχει μήκος περίπου 30 μέτρων.

Η έρευνα για την ιστορία του ναυαγίου
Ομάδα αρχαιολόγων θα αξιοποιήσει τα ξύλινα συντρίμμια για να μετρήσει το αρχικό μέγεθος του πλοίου και να καθορίσει την ηλικία των δέντρων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

Οι ειδικοί θα συγκρίνουν δείγματα με δέντρα από Καναδά και Ευρώπη, προκειμένου να μπορέσουν να εντοπίσουν τη θέση του πλοίου στην ιστορία. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους, καθώς το πλοίο να κινδυνεύει να θαφτεί κάτω από τα κύματα, αν παραμείνει στο νερό.


Η μικρή κοινότητα έχει δημιουργήσει ακόμη και μια σελίδα για να συγκεντρώσει χρήματα για τη διάσωση του πλοίου, προτού εξαφανιστεί για πάντα.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το ναυάγιο κατέληξε στο Cape Ray για κάποιο λόγο, και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε να ακουστεί η ιστορία του», γράφουν οι διοργανωτές.

Η περιέργεια τους έχει τροφοδοτήσει διάφορες θεωρίες για την ιστορία του πλοίου, από το ναυάγιο του σε καταιγίδα μέχρι τις πιθανές ευρωπαϊκές του ρίζες.


Ο τυφώνας Fiona
Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο ισχυρός τυφώνας Fiona, ο οποίος έπληξε την περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2022, σήκωσε το ναυάγιο από τον πυθμένα του ωκεανού. Ο μεγάλος ωκεανός θα μπορούσε στη συνέχεια να έχει παρασύρει το πλοίο προς την ακτή.

Η θεωρία για την ευρωπαϊκή προέλευση του σκάφους


Το ναυάγιο φαίνεται να είναι ένα σκάφος του 19ου αιώνα, πιθανώς με ευρωπαϊκή προέλευση. Ο Τζέιμς Ντελγκάδο, πρώην διευθυντής ναυτιλιακής κληρονομιάς της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, ανέφερε ότι πιθανότατα το πλοίο να έχει θαφτεί για πάνω από ενάμιση αιώνα. Χιλιάδες παρόμοια πλοία κατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα, συνδέοντας έναν εμπορικό δρόμο μεταξύ Ευρώπης και Καναδά. Η κοινότητα έχει επίσης μια μακρά ιστορία κυκλοφορίας πλοίων, ενώ έχει δει δεκάδες ναυάγια από το 1800.

Το ακρωτήριο Cape Ray βρίσκεται σε ένα δύσβατο σημείο του Ατλαντικού που περιβάλλεται από μεγάλα, ρηχά βράχια.

Η ίδια η κοινότητα βρίσκεται σε ένα νησί με την χαρακτηριστική ονομασία “Ο Βράχος”, ο οποίος είναι το “κοιμητήριο” τουλάχιστον οκτώ πλοίων που καταστράφηκαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο Jamie Brake, αρχαιολόγος της περιφέρειας της Νέας Γης, δήλωσε στους NY Times: «Ζούμε σε ένα νησί με μεγάλη ναυτική ιστορία. Το Cape Ray διαθέτει μια εκτεθειμένη ακτογραμμή, με ομίχλη και υφάλους».


Η θεωρία της Carissa Brown
H βιογεωγράφος Carissa Brown διατύπωσε τη θεωρία, σύμφωνα με την οποία το πλοίο κατασκευάστηκε στην Ευρώπη και επέστρεψε στον Καναδά, όταν άρχισε να ακμάζει το παγκόσμιο εμπόριο. Είπε στο CBC ότι, σε κάποιο σημείο, το σκάφος μπορεί να είχε υποστεί ζημιά και να είχαν χρησιμοποιηθεί κομμάτια ξύλου από τον Καναδά για την επισκευή του.

Περίπου το 90% της κοινότητας είναι απόγονοι ανθρώπων από τα Βρετανικά Νησιά που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μεταξύ των αρχών του 17ου και 19ου αιώνα. Η Wanda Blackmore, κάτοικος με σκωτσέζικες, ιρλανδικές και αγγλικές ρίζες, δήλωσε στο BBC ότι πολλοί ντόπιοι μπορούν να ανιχνεύσουν την καταγωγή τους από τον 18ο αιώνα.


Η απρόσμενη ανακάλυψη έχει ενθουσιάσει ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο, με διάφορες θεωρίες να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Ένα άτομο έχει δημοσιεύσει μια θεωρία, η οποία συνδέει το ναυάγιο με τα υπολείμματα του ναυαγίου Phyllis. Πρόκειται για ένα βρετανικό σκάφος που μετέφερε στρατιώτες και τις οικογένειές τους.

Το Phyllis ναυάγησε κοντά στο Ακρωτήριο Ray το 1795, μόλις έξι εβδομάδες μετά την αναχώρησή της από την Αγγλία.

Πολλοί από τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος δυστυχώς πνίγηκαν, ωστόσο μερικοί κατάφεραν να ξεφύγουν από τον θάνατο και να φτάσουν στη στεριά, με ασφάλεια.

Οι επιζώντες πέρασαν δύο εβδομάδες στην ακτή, χτίζοντας καλύβες από ξύλο του ναυαγισμένου πλοίου προτού τελικά, διασωθούν από ένα ιστιοπλοϊκό της Νέας Γης.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί