Τα μυστήρια με τις σφαίρες 3 δισ. ετών! Ο θρύλος ότι κινούνται μόνες τους – Τι λέει επιστήμονας

Μυστήριο τυλίγει τις περίεργες «σφαίρες του Klerksdorp», που χρονολογούνται πριν από 3 δισεκατομμύρια έτη και βρέθηκαν μέσα σε κοιτάσματα ορυκτού.

Οι σφαίρες περιβάλλονται από έναν θρύλο που θέλει να κινούνται μόνες τους.Οι σφαίρες βρέθηκαν μέσα σε κοιτάσματα πυροφυλλίτη που εξορύσσονται στη Νότια Αφρική και είναι πολύ παράξενες. Μοιάζουν με μικροσκοπικές αρχαίες μπάλες κρίκετ. Έχουν γραμμές που μοιάζουν με ραφές γύρω από τη μέση τους.

Το μυστήριο με τις σφαίρες – Τι ανέφεραν τη δεκαετία του 1980


Σε άρθρα της δεκαετίας του 1980, εικαζόταν ότι κατασκευάστηκαν από “έναν ανώτερο πολιτισμό, έναν πολιτισμό πριν από τον κατακλυσμό για τον οποίο δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα”. Ο έφορος του μουσείου που το είχε πει αυτό ισχυρίστηκε ότι οι σφαίρες περιστρέφονταν από μόνες τους, ενώ ήταν κλειδωμένες σε μια προθήκη και μάλιστα η κίνηση γίνεται “χωρίς κραδασμούς”.

Η εξήγηση που έδωσε γεωλόγος και έφορος του Μουσείου

Οι ισχυρισμοί για τις σφαίρες τράβηξαν την προσοχή του γεωλόγου Bruce Cairncross το 2006, ο οποίος έγραψε ότι είχε διασκεδάσει με ένα άρθρο που τις περιέγραφε ως “σφαίρες μυστηρίου” και με την επιλογή μιας εκπομπής να βάλει ένα μέντιουμ να εξετάσει τις πέτρες.

Ο Cairncross, όπως αναφέρεται, έδωσε μια λογική εξήγηση για τις σφαίρες, οι οποίες βρέθηκαν σε έναν γεωλογικό σχηματισμό γνωστό ως Dominion Group. Ο σχηματισμός είναι κροκαλοπαγής, με στρώματα ηφαιστειακής λάβας που αποτέθηκαν το ένα πάνω στο άλλο. Μετά από μεγάλη πίεση και θερμότητα, τα στρώματα του ηφαιστειακού πετρώματος έγιναν πυροφυλλίτης, και είναι αυτό το περίβλημα μέσα στο οποίο βρέθηκαν οι σφαίρες του Klerksdorp.


Οι σφαίρες θεωρούνται ότι είναι προϊόν σύμπηξης: σφαιρικά, ελλειπτικά ή πλακωτά αντικείμενα, κατασκευασμένα από διαφορετικά ορυκτά σε σχέση με το πέτρωμα-ξενιστή, και όπως αναφέρεται, είναι αρκετά συνηθισμένα, με χιλιάδες να έχουν βρεθεί σε όλο τον κόσμο. Βρίσκονται συχνά σε λεπτόκοκκα πετρώματα, όπως ο πυροφυλλίτης, που επιτρέπει την κίνηση του νερού.

“Σχηματίζονται με καθιζήσεις υδατικών διαλυμάτων και αποτελούνται από ορυκτά που κρυσταλλώνονται στο πέτρωμα-ξενιστή”, ανέφερε ο Cairncross.

Οι σφαίρες είναι μάλλον στρογγυλές ή ελαφρώς παρασφαιρικές, καθώς σχηματίζονται γύρω από έναν μικροσκοπικό κόκκο ορυκτού σε διάλυμα που περιέχει σίδηρο, ασβέστιο και άλλα στοιχεία.

“Επειδή το πέτρωμα-ξενιστής έχει ομοιόμορφη υφή σε όλο το μήκος του, η ανάπτυξη του της σύμπηξης λαμβάνει χώρα, χωρίς περιορισμούς προς όλες τις κατευθύνσεις, ως μια τρισδιάστατη σφαίρα 360 μοιρών”, γράφει ο Cairncross, προσθέτοντας ότι αν το υγρό κινείται ή το πέτρωμα που το περιβάλλει δεν έχει την ίδια σύσταση προς όλες τις κατευθύνσεις, τότε το σχήμα μπορεί να παραμορφωθεί.

Οι γραμμές κατά μήκος των σφαιρών, όπως αναφέρεται, οφείλονται σε αποτυπώματα από το πέτρωμα-ξενιστή, το οποίο δημιουργήθηκε σε στρώματα σε βάθος πολύ μεγάλου χρόνου, καθιστώντας ορατό το φαινόμενο των στρώσεων.

Εν τω μεταξύ, θέλοντας να δώσει εξήγηση στο μυστήριο του θρύλου ότι η σφαίρα περιστρέφεται “μόνη της”, ο έφορος του Μουσείου Klerksdorp, από το οποίο οι σφαίρες πήραν το όνομά τους, είπε ότι “πριν από μερικά χρόνια έβαλα τη σφαίρα στην αρχική της θέση (σε ένα γυάλινο ράφι) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενός δημοσιογράφου”. “Είναι απολύτως φυσικό να κυλάει λίγο, καθώς είναι στρογγυλή και έχουμε πολλές δονήσεις της γης λόγω των δραστηριοτήτων εξόρυξης χρυσού”.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί