Στα ίχνη των «Makozilla», των γιγαντιαίων καρχαριών στον Βόρειο Ειρηνικό

Μια δεκαετία αφότου ένας τεράστιος καρχαρίας mako με το όνομα "The Beast" πιάστηκε στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια, οι ειδικοί αναζητούν τους τεράστιους συγγενείς του.


Το 2013, οι ψαράδες στα ανοιχτά της Νότιας Καλιφόρνια έπεσαν πάνω σε έναν τεράστιο καρχαρία μακό μήκους 3,3 μέτρων. Με πάνω από 1.300 λίβρες (590 κιλά), το ζώο – που ονομάστηκε “The Beast” – ήταν ένας από τους βαρύτερους καρχαρίες μακό που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Τα τελευταία χρόνια, φώκιες κατά μήκος της ακτής της Καλιφόρνια έχουν βρεθεί με τραύματα που υποδηλώνουν ότι είχαν δεχθεί επίθεση από μεγάλους καρχαρίες μακό ( Isurus oxyrinchus ) μήκους άνω των 12 ποδιών (3,6 μέτρων).

Τα κοντόπτερα αυτού του είδους τείνουν να μεγαλώνουν σε μήκος περίπου 7 πόδια (2,1 m) , κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Αλλά μπορούν να γίνουν πολύ μεγαλύτερα. Τη δεκαετία του 1950, στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας, οι ψαράδες έπεσαν πάνω σε ένα μακό μήκους πάνω από 19 πόδια (5,8 μέτρα).


Στη νέα εκπομπή του Shark Week “Makozilla”, ο βιολόγος καρχαρίας και παρουσιαστής άγριας φύσης Craig O’Connell έψαξε για υπερμεγέθη makos για να ανακαλύψει εάν μόνο ένας καρχαρίας είχε μεγαλώσει σε μέγεθος μαμούθ ή αν οι καρχαρίες αυτοί στον πληθυσμό του Βόρειου Ειρηνικού είναι πλέον πολύ μεγαλύτεροι από ότι ήταν κάποτε.

«Υπάρχουν πιο τεράστιοι μακό εκεί έξω και πώς σχετίζονται;» Ο O’Connell είπε στο Live Science. «Είναι μια συγκεκριμένη οικογένεια μακό, ή είναι χαρακτηριστικό ολόκληρου του πληθυσμού κατά μήκος της ακτής της Καλιφόρνια;»

Μέσα από μια σειρά πειραμάτων, η ομάδα συγκέντρωσε αποτυπώματα δαγκώματος στο δόλωμα και μέτρησε τα ζώα καθώς κολυμπούσαν δίπλα στο σκάφος. Ένας καρχαρίας είχε μήκος τουλάχιστον 12 πόδια (3,7 μέτρα), ενώ μια ανάλυση των σημαδιών από δαγκώματα αποκάλυψε ότι ένας άλλος είχε μήκος τουλάχιστον 14 πόδια (4,3 μέτρα).

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί