Σπάνια ανακάλυψη: Επιστολές Ρωμαίων Εκατόνταρχων βρέθηκαν στην Αίγυπτο: «Τους στέλνω με δρομάδες, φρόντισέ τους»

Πολωνοί αρχαιολόγοι βρήκαν πάπυρο με επιστολές από Ρωμαίους εκατόνταρχους που στάθμευαν στην Αίγυπτο στην Αρχαία Βερενίκη.

Αυτά τα μοναδικά έγγραφα ανακαλύφθηκαν μαζί με, μεταξύ άλλων, κεραμικά από την Ιταλία, ρωμαϊκά νομίσματα και μια συγκεκριμένη καρφίτσα με μανδύα σε αυτό που θα μπορούσε να ήταν τα υπολείμματα του γραφείου ενός εκατόνταρχου.

Για τους Αιγυπτιολόγους και άλλους μελετητές της Αρχαιότητας, αυτή είναι μια εξαιρετικά σπάνια και σημαντική ανακάλυψη. Υπάρχουν πολύ λίγες τοποθεσίες από τη ρωμαϊκή περίοδο σε αυτό το μέρος του κόσμου. Οι Αιγύπτιοι δεν προωθούν αυτήν την εποχή της ιστορίας, μεταξύ άλλων λόγων, γιατί είναι η εποχή που κατακτήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, το εύρος αυτών των ανακαλύψεων είναι πραγματικά εκπληκτικό, εξηγεί η Δρ Marta Osypińska από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ.

Η αρχαία Βερενίκη, που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι ένα αρχαίο λιμάνι που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Τιβέριο λίγο μετά την προσάρτηση της Αιγύπτου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονταν εδώ και χρόνια ότι η Τρίτη Λεγεώνα της Κυρηναϊκής, που ειρήνευσε την περίφημη εξέγερση στην Ιερουσαλήμ το έτος 70, για παράδειγμα, βρισκόταν επίσης στη Βερενίκη.


Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής την Δρ. Marta Osypińska ερεύνησε έναν μοναδικό χώρο ταφής ζώων από τον 1ο και τον 2ο αιώνα στην αρχαία Βερενίκη. Ανάμεσα στις ταφές ζώων που ανακαλύφθηκαν εκεί, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια συσσώρευση αποκλειστικών κεραμικών από την Ιταλία, τη Μεσόγειο, την Αφρική και την Ινδία, ρωμαϊκά νομίσματα, μια περόνη — ένα χαρακτηριστικό και δημοφιλές μανδύα στην Ευρώπη, με το οποίο ήταν εξοπλισμένοι οι λεγεωνάριοι. Μεταξύ των ευρημάτων ήταν επίσης οστράκα (θραύσματα κειμένου σε αγγεία) και, κυρίως, αρκετοί πάπυροι, που μπορούν να αποτελέσουν ανεκτίμητη πηγή γνώσης για τους αρχαίους κατοίκους της Βερενίκης.

Η αλληλογραφία που σώζεται στους παπύρους είναι επιστολές εκατόνταρχων ή διοικητών ρωμαϊκών λεγεώνων. Τα ονόματα εμφανίζονται στα γράμματα: Haosus, Lucinius και Petronius.

Σε αυτή την αλληλογραφία, ο Πετρόνιος ρωτά τον Λουκίνιο, που βρίσκεται στη Βερενίκη, για τις τιμές ορισμένων αποκλειστικών αγαθών. Υπάρχει επίσης μια δήλωση: σας δίνω τα χρήματα, τα στέλνω με dromedarius (ένα στράτευμα λεγεωνάριων που κινούνται με δρομάδες). Φροντίστε τους, ώστε να τους εφοδιάσουν με μοσχάρια και κοντάρια σκηνών, περιγράφει η αρχαιολόγος.


Το νεκροταφείο ζώων όπου βρέθηκαν οι πάπυροι βρίσκεται στη δυτική συνοικία Berenike. Μέχρι τώρα είχαν βρεθεί εκεί ως επί το πλείστον όστρακα, τα οποία, σύμφωνα με τη Δρ. Osypińska, αποτελούν «πολυπόθητο αντικείμενο» για φιλολόγους και επιγραφολόγους. Είναι άμεση ρωμαϊκή γραπτή πηγή και βρίσκεται στην Αίγυπτο. Τώρα, όταν ψάχνουμε για ταφές ζώων, αποκαλύπτουμε δεκάδες από αυτά τα όστρακα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα προέρχονται από το γραφείο ή την κατοικία του εκατόνταρχου, που πρέπει να ήταν κοντά στο νεκροταφείο. Με τα χρόνια, καθώς ο χώρος ισοπεδώθηκε, τα υπολείμματα της παρουσίας των λεγεωνάριων εφαρμόστηκαν μηχανικά στο νεκροταφείο ζώων.

Αρχικά, ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί η σημασία της ανακάλυψης. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μόνο μικρά ρολά μήκους λίγων εκατοστών. Αν και ταυτοποιήθηκαν ως θραύσματα παπύρου, οι πάπυροι συνήθως διατηρούνταν με αυτόν τον τρόπο χωρίς γραφή.

Ωστόσο, τα εξασφαλίσαμε και περιμέναμε την άφιξη του επιγραφιστή, του επικεφαλής του Ινστιτούτου Παπυρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, καθηγητή Rodney Asta. Αυτός και η γυναίκα του συγκέντρωσαν ένα παζλ μήκους μισού μέτρου και πλάτους 30 εκατοστών από αυτά τα μικρά ρολά. Τα κάλυψαν με γυαλί για να τους επιτρέψουν να επεκταθούν και μπόρεσαν να συναρμολογήσουν αρκετά γράμματα από αυτά. Τώρα τα κείμενα μελετώνται ακόμη προσεκτικά, περιγράφει ο ερευνητής.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί