Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισλανδία για το ηφαίστειο Fagradalsfjall – Φόβοι ότι μάγμα έχει επεκταθεί κάτω από πόλη!!!

Η Ισλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μια σειρά σεισμών που προκάλεσαν φόβους για έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall, γύρω από το οποίο έχουν καταγραφεί χιλιάδες δονήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Οι αρχές έδωσαν εντολή σε χιλιάδες κατοίκους που ζουν στη νοτιοδυτική πόλη Γκρίνταβικ να απομακρυνθούν προληπτικά. Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO) εκφράζει ανησυχία ότι μεγάλες ποσότητες μάγματος – λιωμένοι βράχοι – εξαπλώνονται υπόγεια κάτι που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια να να εμφανιστούν εκεί.

Οι δονήσεις επικεντρώνονται στη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας, η οποία παρέμενε αδρανής στην ηφαιστειακή δραστηριότητα για 800 χρόνια πριν από την έκρηξη του 2021, όπως μεταδίδει το BBC.

Την Πέμπτη, η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή οδήγησε στο κλείσιμο του κοντινού ορόσημου Blue Lagoon. Πάνω από 20.000 δονήσεις έχουν καταγραφεί στη νοτιοδυτική Ισλανδία από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας δήλωσε ότι η απόφαση για εκκένωση ήρθε αφού ο ΙΜΟ δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια «ροή μάγματος που σχηματίζεται αυτή τη στιγμή να φτάσει στο Γκρίνταβικ».

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, η υπηρεσία είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά τόνισε επίσης ότι δεν επρόκειτο για «εκκένωση έκτακτης ανάγκης» αλλά για προληπτική εκκένωση, καλώντας τους να «παραμείνουν ήρεμοι, γιατί έχουμε αρκετό χρόνο για να αντιδράσουμε».

Όλοι οι δρόμοι προς την πόλη των περίπου 4.000 κατοίκων είναι κλειστοί και ανοίγουν μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ο ΙΜΟ είπε ότι «έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη σεισμική δραστηριότητα», με δονήσεις να σημειώνονται στο Γκρίνταβικ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρόσθεσε ότι το μάγμα πιθανότατα έχει επεκταθεί κάτω από την πόλη και «δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί ακριβώς» εάν ή πού θα μπορούσε αυτό το μάγμα να εμφανιστεί.

(με πληροφορίες από cnn. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί