Προ εκπλήξεως οι αρχαιολόγοι: Ανακάλυψαν βυθισμένο πλοίο στην αρχαία ελληνική πόλη της Περίνθου

Το ναυάγιο βρέθηκε στην Πέρινθο (Ηράκλεια) μια αρχαία πόλη στην περιοχή Μαρμαρά Ερεγλίσι του Τεκιρντάγ

Βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά, 90 χλμ από την Κωνσταντινούπολη και 43 χλμ από το Τεκιρντάγ.

Η Πέρινθος, ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Σάμου που ιδρύθηκε το 599 πΧ. Βρισκόταν στην Ανατολική Θράκη, στη θάλασσα του Μαρμαρά, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, κοντά στην σημερινή πόλη Μαρμαρά Ερεγλισί.

Μέσα στα χρόνια πέρασε υπό την κυριαρχία της Περσικής Αυτοκρατορίας, της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.


Η αρχαία πόλη είχε δύο μεγάλα λιμάνια

Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, χρησιμοποιήθηκε ως πρωτεύουσα της επαρχίας της Θράκης. Ήταν μια σημαντική πόλη – λιμάνι κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Το 1353 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς.

Το μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Αρχαιολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Μιμάρ Σινάν, καθηγήτρια Dr. Zeynep Koçel Erdem, δήλωσε στην ομιλία της στο συνέδριο “Αρχαίες Πόλεις στο Τεκιρντάγ” ότι η αρχαία πόλη της Περίνθου είναι ένα σημαντικό κέντρο που χρησιμοποιείται από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Επισημαίνοντας ότι η αρχαία πόλη είχε δύο μεγάλα λιμάνια, η Erdem είπε ότι είναι βέβαιο ότι το ανατολικό λιμάνι χρησιμοποιείτο για εμπορικούς σκοπούς, ενώ το δυτικό, για στρατιωτικούς.

Δήλωσε επίσης ότι εκτός από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, πραγματοποιήθηκαν υποβρύχιες μελέτες στην Περίνθο σημειώνοντας: «Οι υποβρύχιες μελέτες μας συνεχίζονται. Η Πέρινθος έχει πολύ μεγάλη ακτή και, για να αναγνωριστεί η πολιτιστική της περιουσία χρειάστηκε να γίνουν καταδύσεις».


Στόχος η διερεύνηση της γύρω περιοχής
Δηλώνοντας ότι διεξήχθησαν μελέτες υποβρύχιας τεκμηρίωσης, η Erdem σημείωσε τα ακόλουθα: «Στόχος μας είναι να εξετάσουμε τη γύρω περιοχή και το παράκτιο τμήμα της Περίνθου και να αποκτήσουμε τοπογραφικά δεδομένα. Πώς ήταν ο βυθός και τι έγινε με τους σεισμούς; Υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα κάτω από τη θάλασσα; Με ένα τηλεκατευθυνόμενο σκάφος, σαρώνεται ολόκληρος ο βυθός. Το σκάφος έχει έναν αισθητήρα στον κάτω του μέρος και ένα ραντάρ βυθού, Εντόπισε μάλιστα και ένα ναυάγιο στα 60 μέτρα. Αυτό το ναυάγιο θα εξεταστεί από δύτες που θα έχουν κάμερες, το επόμενο έτος”.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί