Πώς έμοιαζαν τα παιδικά παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα; (video)

Ακριβώς όπως τα σημερινά παιδιά, έτσι και τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα αγαπούσαν να παίζουν με διάφορα παιχνίδια.

Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει όλων των ειδών τα παιχνίδια σε τοποθεσίες στην Ελλάδα. Ένα δημοφιλές παιχνίδι ήταν οι αρθρώσεις. Αυτά κατασκευάζονταν από τους αστραγάλους των προβάτων και των κατσικιών. Οι παίκτες πετούσαν κόκκαλα σαν ζάρια και συχνά τα κουβαλούσαν στη δική τους θήκη. Τα κόκκαλα ήταν δημοφιλή παιχνίδια επειδή ήταν φθηνά. Σχεδόν όλα τα παιδιά μπορούσαν να τα πάρουν. Μπορεί να ακούγονται χυδαία για τα σύγχρονα παιδιά (ή τους ενήλικες!), αλλά τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα τα αγαπούσαν.

Πολλά από τα παιχνίδια που απολάμβαναν τα Ελληνόπουλα ήταν παρόμοια με τα σημερινά παιχνίδια. Έπαιζαν με κουδουνίστρες, μπλούζες και παιχνιδάκια. Το γιο-γιο, ή κάτι κοντινό σε αυτό, μπορεί να έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε από δύο δίσκους τερακότα και ονομαζόταν απλά δίσκος.


Όπως και σήμερα, υπήρχαν επίσης παιχνίδια που προορίζονταν μόνο για κορίτσια και άλλα μόνο για αγόρια. Τα αγόρια έπαιζαν συχνά με άρματα παιχνιδιών και τα κορίτσια έπαιζαν συνήθως με κούκλες. Κάποιες κούκλες από την αρχαία Ελλάδα είχαν ακόμη και κινούμενα χέρια και πόδια! Μερικές κούκλες κατασκευάστηκαν από ελεφαντόδοντο και γυαλί, αλλά οι περισσότερες από τερακότα. Κάποια μάλιστα φτιάχτηκαν με ανθρώπινα μαλλιά! Άλλα ήταν φτιαγμένα από κουρέλια, πηλό ή κερί. Κάποιοι είχαν τρύπες στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους για κορδόνι. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά ίσως το κορδόνι χρησιμοποιήθηκε για να κάνουν τις κούκλες να κινούνται και να χορεύουν! Μερικές από αυτές τις κούκλες μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί και σε θρησκευτικές τελετές. Όταν μια νεαρή γυναίκα επρόκειτο να παντρευτεί, πρόσφερε τις κούκλες της στη θεά που την προστάτευε στα παιδικά της χρόνια. Αυτή ήταν συνήθως η θεά Άρτεμις.

Δεν είναι τόσο συναρπαστικά όσο τα βιντεοπαιχνίδια, αλλά τα μάρμαρα ήταν πολύ δημοφιλή στα Ελληνόπουλα. Τα πρώτα μάρμαρα κατασκευάζονταν πιθανότατα από κάστανα και βελανίδια. Αργότερα, κατασκευάστηκαν από γυαλισμένες πέτρες.

Ίσως αναρωτιέστε πώς τα παιδιά έφτασαν να έχουν αυτά τα παιχνίδια. Συνήθως τα έδιναν ως δώρα τις σημαντικές γιορτές. Τα περισσότερα σύγχρονα παιδιά έχουν πολύ περισσότερα παιχνίδια από αυτά που είχαν τα Ελληνόπουλα. Τα παιδιά στην αρχαιότητα αναμενόταν να εργάζονται. Αυτό δεν άφηνε πολύ χρόνο για παιχνίδι, οπότε δεν είχαν τόσα πολλά παιχνίδια.

Τα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια ακούγονται αρκετά βαρετά στα σύγχρονα παιδιά. Ακόμη και απλά παιχνίδια θα μπορούσαν να διακοσμηθούν για να τα κάνουν πιο ενδιαφέροντα. Τα παιχνίδια των πλουσίων παιδιών ήταν συνήθως πιο ωραία από τα παιχνίδια των φτωχών παιδιών. Θυμηθείτε ότι οι Έλληνες χρησιμοποίησαν απλώς αυτό που είχαν. Αν είχαν τα μέσα να δημιουργήσουν και το xBox, θα το είχαν κάνει! Τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα απολάμβαναν τα παιχνίδια τους όπως και εσείς τα δικά σας.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί