Παράξενο ατύχημα: Έφηβος πήγε στο νοσοκομείο με σφηνωμένο νόμισμα στις φωνητικές του χορδές

Ένας έφηβος από την Καλιφόρνια έγινε αντικείμενο μιας πρόσφατης ιατρικής εργασίας αφού έβαλε ένα μεταλλικό νόμισμα κάθετα κολλημένο ανάμεσα στις φωνητικές του χορδές σαν σε κουλοχέρη.

Σε μια ιατρική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine αυτού του μήνα, μια ομάδα γιατρών εξέτασε την περίεργη περίπτωση ενός 14χρονου αγοριού που εμφανίστηκε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου με βραχνό λαιμό και δυσκολίες στην κατάποση. Είπε στο προσωπικό ότι κατά λάθος κατάπιε ένα νόμισμα, αλλά ανέφερε ότι δεν είχε δυσκολία στην αναπνοή και ότι δεν είχε σάλια. Ωστόσο, αφού πραγματοποίησαν ακτινογραφία του θώρακα και το λαιμό του, οι γιατροί αναγνώρισαν αμέσως τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς το μεταλλικό νόμισμα είχε κολλήσει σε κάθετη θέση ανάμεσα στις φωνητικές του χορδές και θα μπορούσε να τις καταστρέψει αν είχε αφεθεί εκεί για πολλή ώρα.

«Όταν αναρροφούνται στον αεραγωγό από μεγαλύτερα παιδιά, τα ξένα σώματα συνήθως μένουν πιο απομακρυσμένα από ό,τι σε αυτήν την περίπτωση (στην τραχεία ή σε έναν βρόγχο του κύριου στελέχους), λόγω της βαρύτητας και του μεγαλύτερου μεγέθους αεραγωγού», έγραψαν οι γιατροί , προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα έγινε κάπως διαφορετικά.

Μόλις το νόμισμα πέρασε τις φωνητικές χορδές και τη γλωττίδα, έμεινε μεταξύ των χορδών του εφήβου και της τραχείας, σε έναν πολύ μικρό χώρο γνωστό ως υπογλωττίδα.

«Τα ξένα σώματα των αεραγωγών – ειδικά αυτά στην τραχεία και τον λάρυγγα – απαιτούν άμεση αφαίρεση», έγραφε η έκθεση, έτσι οι γιατροί νάρκωσαν την ομάδα και έκαναν επείγουσα βρογχοσκόπηση χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο αρπαγής.

Εκτός από μερικά μικρά έλκη όπου η άκρη του κέρματος ήρθε σε επαφή με τον ευαίσθητο ιστό, δεν υπήρξε ζημιά στο λαιμό του αγοριού και τα αρχικά του συμπτώματα – βραχνάδα του λαιμού και δυσκολία στην κατάποση – βελτιώθηκαν μόλις αφαιρέθηκε το νόμισμα. Πήρε εξιτήριο μετά την αφαίρεση του κέρματος.

Τα νομίσματα είναι το πιο κοινό αντικείμενο που καταπίνουν παιδιά, και αποτελούν περίπου το 60% όλων των αναφερόμενων αντικειμένων που καταπίνονται, αν και η κατά λάθος κατάποση συνήθως συμβαίνει σε παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί