Παράξενες τρύπες ανακαλύφθηκαν στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού

Οι εικασίες που γράφονται από αναγνώστες κάτω από τη σελίδα της ανάρτησης του NOAA στο Facebook περιλαμβάνουν από ρωγμές στην επιφάνεια του δαπέδου που προκλήθηκαν από διαφυγή αερίου έως υποβρύχια σκάφη που αναζητούν θησαυρούς και από μυρμήγκια, εξωγήινους έως και αστερίες που κάνουν τροχούς...

Οι εξερευνητές ανακάλυψαν μια σειρά από μυστηριώδεις, «τέλεια ευθυγραμμισμένες» τρύπες στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, και δεν έχουν ιδέα ποιος ή τι τις έκανε.

Οι περίεργες τρύπες εντοπίστηκαν από το πλήρωμα του σκάφους Okeanos Explorer της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στη διάρκεια εξερεύνησης της Mid-Atlantic Ridge -μιας ως επί το πλείστον ανεξερεύνητης περιοχής του πυθμένα του Ατλαντικού, που αποτελεί τμήμα της μεγαλύτερης υποθαλάσσιας οροσειράς του κόσμου.

Οι τρύπες σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή και εμφανίζονται σε τακτικά επαναλαμβανόμενες αποστάσεις, ενώ περιβάλλονται από μικροσκοπικούς σωρούς ιζημάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται τρύπες στην περιοχή.

Δύο επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Αλιείας των ΗΠΑ εντόπισαν επίσης μυστηριώδεις κοιλότητες στον πυθμένα του ωκεανού κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης το 2004.

«Αυτές οι τρύπες έχουν αναφερθεί στο παρελθόν από την περιοχή, αλλά η προέλευσή τους παραμένει μυστήριο», έγραψαν οι ερευνητές της NOAA στο Facebook. «Ενώ φαίνονται σχεδόν ανθρωπογενείς, οι μικροί σωροί ιζημάτων γύρω από τις τρύπες, τις κάνουν να μοιάζουν σαν να έχουν ανασκαφεί από… κάτι».

Το 2004, οι επιστήμονες πρότειναν ότι ένας οργανισμός που ζει μέσα στο ίζημα του πυθμένα μπορεί να έχει κάνει τις τρύπες αυτές, αλλά επειδή κανείς δεν έχει δει τέτοιου είδους πλάσματα να δημιουργούν τρύπες, η ακριβής προέλευσή τους θεωρείται άγνωστη.

Οι εικασίες που γράφονται από αναγνώστες κάτω από τη σελίδα της ανάρτησης του NOAA στο Facebook περιλαμβάνουν από ρωγμές στην επιφάνεια του δαπέδου που προκλήθηκαν από διαφυγή αερίου έως υποβρύχια σκάφη που αναζητούν θησαυρούς και από μυρμήγκια, εξωγήινους έως και αστερίες που κάνουν τροχούς…

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να εξερευνούν την περιοχή μέχρι τον Σεπτέμβριο ως μέρος της αποστολής Voyage to the Ridge 2022, η οποία στοχεύει στη χαρτογράφηση των κοραλλιογενών υφάλων και των σπογγαλιευτικών ενδιαιτημάτων της περιοχής παράλληλα με τη μελέτη των υδροθερμικών αεραγωγών της περιοχής και των ζωνών ρωγμών και ρωγμών. Ίσως, αν είναι τυχεροί, να πιάσουν στα πράσα όποιον ή ό,τι κάνει αυτές τις τρύπες στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού.

(cnn. gr / photo: pixabay)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί