• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι κάτοικοι της Ν. Κορέας θα γίνουν έναν χρόνο… νεότεροι με απόφαση του νέου προέδρου

Οι κάτοικοι της Ν. Κορέας θα γίνουν έναν χρόνο… νεότεροι με απόφαση του νέου προέδρου

Με την σημερινή ορκωμοσία του νέου προέδρου Γιουν Σουκ-γέολ οι πολίτες της Νοτίου Κορέας είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς θα έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν το βιολογικό τους ρολόι πίσω κατά 365 ημέρες. Να γίνουν, δηλαδή, νεότεροι κατά ένα χρόνο.

Μία από τις πρώτες προτεραιότητές του νέου ηγέτη της χώρας, όπως εξάλλου έχει δεσμευτεί προεκλογικά, είναι να χαρίσει ένα έτος στους συμπολίτες του.

Η εν αναμονή κυβέρνησή του επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει άμεσα να εισαγάγει τροποποιήσεις στους νόμους που θα καταργήσουν την παραδοσιακή έννοια της «κορεατικής εποχής» υπέρ του ευρέως αποδεκτού συστήματος ενός ατόμου που κλείνει ένα έτος μετά τη γέννησή του υιοθετώντας το διεθνές σύστημα ηλικίας.

Η Νότια Κορέα έχει διαφορετικό σύστημα μέτρησης της ηλικίας

Σύμφωνα με το σύστημα της «κορεατικής ηλικίας», ένα άτομο γίνεται ενός έτους την ημέρα της γέννησής του. Στη συνέχεια, μεγαλώνει κατά ένα έτος την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ανεξαρτήτως από την ημερομηνία γέννησής του.

Αυτή η παραδοσιακή μέθοδος προσδιορισμού της ηλικίας χρησιμοποιήθηκε σε πολλά κράτη της Ανατολικής Ασίας στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ιαπωνίας, και πιστεύεται ότι πηγάζει από την ιδέα ότι ο χρόνος μέσα στη μήτρα της μητέρας μετράει ως το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού.

Ενώ άλλες χώρες έχουν πλέον ευθυγραμμιστεί σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα ότι ένα παιδί γίνεται ενός έτους μετά τη γέννησή του, η Νότια Κορέα χρησιμοποιεί και τα δύο συστήματα εναλλακτικά, γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες.

Η νέα κυβέρνηση θα εναρμονιστεί με το διεθνές σύστημα της ηλικίας

Η νέα κυβέρνηση της Σεούλ όμως αποφάσισε να εναρμονιστεί με το διεθνές σύστημα της ηλικίας ενός ατόμου με αφορμή κάποια προβλήματα που προέκυψαν με αφορμή τον εμβολιασμό των πολιτών κατά του κορωνοϊού.

Υπήρξαν πολίτες που δεν μπόρεσαν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid καθώς δεν ήταν «κατάλληλοι» με βάση τη διεθνή τους ηλικία, αλλά έπρεπε να παρουσιάσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους σύμφωνα με την «κορεατική ηλικία».

Αν και στο παρελθόν η κυβέρνηση της Σεούλ προσπάθησε να τροποποιήσει τον νόμο που θεσπίστηκε το 1962 για τον υπολογισμό της ηλικίας ενός ατόμου, είχε σκοντάψει σε νομικά κωλύματα.

Πάντως, έρευνα του ινστιτούτου «Hankook Research» που διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο έδειξε ότι το 82% των Κορεατών χρησιμοποιούν το παραδοσιακό σύστημα προσδιορισμού της ηλικίας όταν ρωτήθηκαν πόσο χρονών είναι, ωστόσο το 71% υποστήριξε ότι έφτασε η η ώρα να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την «κορεατική ηλικία» και να στραφούν αποκλειστικά στο διεθνές σύστημα ηλικίας.

(protothema – φωτο:pixabay)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.