Οι επιστήμονες ανακάλυψαν «σούπερ αισθήσεις» σε δεινόσαυρους που πιθανώς ζούσαν υπόγεια

Μερικοί δεινόσαυροι είχαν μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως να μένουν υπόγεια για ένα μέρος της ζωής τους, σύμφωνα με την τελευταία εξέταση ενός «παραμελημένου» απολιθώματος κρανίου στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Βόρειας Καρολίνας.


Ο Thescelosaurus neglectus ήταν ένας μικρού μεγέθους δεινόσαυρος, που κυριολεκτικά σημαίνει «υπέροχη, παραμελημένη σαύρα».

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας πραγματοποίησαν μια εξέταση του κρανίου αυτού του δεινοσαύρου που αποκάλυψε τις «υπεραισθήσεις» του.

Αποδεικνύεται ότι είχαν μια εκπληκτική όσφρηση, παράλληλα με τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στα είδη που ζουν υπόγεια.

«Το έργο είναι το πρώτο που συνδέει ένα συγκεκριμένο αισθητηριακό αποτύπωμα με αυτή τη συμπεριφορά σε εξαφανισμένους δεινόσαυρους», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

«Η ειρωνεία είναι ότι οι παλαιοντολόγοι γενικά πιστεύουν ότι αυτά τα ζώα είναι αρκετά βαρετά», είπε η Lindsay Zanno, αναπληρώτρια καθηγήτρια έρευνας στο North Carolina State University, επικεφαλής παλαιοντολογίας στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Βόρειας Καρολίνας και συν-συγγραφέας του έργου.

“Όταν κοιτάξαμε για πρώτη φορά τα αποτελέσματά μας, σκεφτήκαμε, ναι, αυτό το ζώο είναι απλό σαν τοστ. Αλλά μετά κάναμε ένα μεγάλο βήμα πίσω και συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε κάτι μοναδικό στον συνδυασμό των αισθητηριακών δυνατοτήτων και αδυναμιών του Willo.”

Πώς αποκαλύφθηκαν οι «υπεραισθήσεις» του Θεσελόσαυρου;


Ένας από τους ερευνητές, ο Ντέιβιντ Μπάτον, πρώην μεταδιδακτορικός υπότροφος Brimley στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Βόρειας Καρολίνας και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας χρησιμοποίησε έναν αξονικό τομογράφο για να ανακατασκευάσει τους μαλακούς ιστούς στο κρανίο ενός δείγματος Θεσελόσαυρου, που ονομάστηκε Willo.

Όταν οι αισθητηριακές δομές συγκρίθηκαν με αυτές των άλλων δεινοσαύρων και των ζωντανών συγγενών τους, οι ερευνητές προσδιόρισαν το σχετικό μέγεθος του εγκεφάλου του Willo, καθώς και πώς ήταν οι αισθήσεις της όσφρησης, της ακοής και της ισορροπίας του.

“Διαπιστώσαμε ότι ο Thescelosaurus άκουγε ήχους χαμηλής συχνότητας καλύτερα και ότι το εύρος των συχνοτήτων που μπορούσε να ακούσει επικαλύπτεται με το T. rex “, δήλωσε ο Zanno σε επίσημη ανακοίνωση.

“Αυτό δεν μας λέει ότι ήταν προσαρμοσμένοι στο να ακούν τη φωνή του T. rex , αλλά σίγουρα δεν τους χάλαγε να μαθαίνουν πότε ένας μεγάλος αρπακτικός Rex βρισκόταν στην περιοχή. Πιο ενδιαφέρον για εμάς ήταν το γεγονός ότι αυτές οι συγκεκριμένες ελλείψεις συχνά συνδέονται με ζώα που περνούν χρόνο υπόγεια».

Ο Thescelosaurus εξισορρόπησε την κακή του ακοή με μια εξαιρετική όσφρηση.

Οι ανεπαρκείς γνωστικές και ακουστικές ικανότητες του T. neglectus , σε συνδυασμό με ισχυρά χέρια και πόδια και υπερβολικά ανεπτυγμένες αισθήσεις όσφρησης και ισορροπίας, είναι όλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ζώων που περνούν χρόνο υπόγεια ή/και συμμετέχουν σε συμπεριφορές όπως σκάψιμο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που σχετίζεται με η μελέτη.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί