Μαλλιοτραβιούνται στο παλάτι της Δανίας – Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου

Επιμένει στην καθαίρεση των τεσσάρων εγγονών της η βασίλισσα Μαργαρίτα - Τα 4 "ριγμένα" πριγκιπόπουλα του δεύτερου γιου της και οι αντιδράσεις.

Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ της Δανίας προκάλεσε σεισμό στην ίδια την οικογένειά της πριν από λίγες μέρες, κάνοντας γνωστό ότι αφαιρεί τους τίτλους του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας από τα παιδιά του μικρότερου γιου της.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο βασιλικός οίκος της Δανίας ανακοίνωσε ότι από το επόμενο έτος, οι τίτλοι του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας θα “αφαιρεθούν” από τα τέσσερα παιδιά του δεύτερου γιου της, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τους τίτλους του Κόμη και της Κόμισσας του Μονπεζάτ.

Τόσο ο πρίγκιπας Ιωακείμ και η νυν σύζυγός του, πριγκίπισσα Μαρία, με την οποία έχει αποκτήσει τη 10 ετών πριγκίπισσα Αθηνά και τον 13χρονο γιο Πρίγκιπα Χένρικ, καθώς και η πρώην σύζυγός του κόμησσα Αλεξάνδρα του Φρέντερικσμποργκ, με την οποία έχει αποκτήσει τους μεγαλύτερους γιους του πρίγκιπα Νικολάι, 23 ετών και τον πρίγκιπα Φέλιξ, 20 ετών εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, τονίζοντας ότι τα παιδιά “νιώθουν εξοστρακισμένα και δεν καταλαβαίνουν το γιατί”.

Η πρωτοποριακή απόφαση της 82χρονης βασίλισσας να αφαιρέσει τους τίτλους των εγγονών της μετατράπηκε σε βασιλικό καβγά, καθώς το πρόβλημα “κληρονόμων και των διαδόχων” είναι τόσο παλιό όσο και η ίδια η ιδέα της μοναρχίας.

Η βασίλισσα που πριν από λίγες εβδομάδες γιόρτασε τα 50 χρόνια της στον θρόνο της Δανίας, είχε τη δύναμη να κάνει κάτι που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν τόλμησε ποτέ: Να μειώσει το αποτύπωμά της, μειώνοντας το δαιδαλώδης σχήμα της με τους δεκάδες πρίγκιπες και πριγκίπισσες.

Αλλά όσο πρωτοποριακή και αν είναι η απόφασή της, οι νεότεροι δεν είναι έτοιμοι να την αποδεχθούν, καθώς θεωρούν ότι τους υποτιμά και τους αφαιρεί προνόμια που τους ανήκουν.

Η νέα ανακοίνωση της βασίλισσας

Μετά τις “έντονες αντιδράσεις” η ίδια η βασίλισσα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση όπου εξηγεί το σκεπτικό της και ότι ήθελε επί των ημερών της να αλλάξει το σχήμα της μοναρχίας.

Στη δήλωσή της το απόγευμα της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου, η 82χρονη βασίλισσα της Δανίας ανέφερε:

“Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην απόφασή μου σχετικά με τη μελλοντική χρήση τίτλων για τα τέσσερα παιδιά του πρίγκιπα Ιωακείμ. Αυτό φυσικά με επηρεάζει”.

“Η απόφασή μου έχει παρθεί εδώ και πολύ καιρό. Με τη συμπλήρωση των 50 ετών στον θρόνο, είναι φυσικό να κοιτάζω το παρελθόν και το μέλλον. Είναι καθήκον μου και επιθυμία μου ως βασίλισσα να διασφαλίσω ότι η μοναρχία διαμορφώνεται πάντα σύμφωνα με την εποχή.

Μερικές φορές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και ποτέ δεν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Η κατοχή ενός βασιλικού τίτλου περιλαμβάνει μια σειρά από δεσμεύσεις και καθήκοντα που, στο μέλλον, θα βαρύνουν λιγότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αυτή την προσαρμογή, την οποία θεωρώ ως απαραίτητη μελλοντική προστασία της μοναρχίας, θέλω να την κάνω κατά τη διάρκεια της βασιλείας μου”.

“Πήρα αυτή την απόφαση ως βασίλισσα, μητέρα και γιαγιά, αλλά, ως μητέρα και γιαγιά, υποτίμησα τον πόσο πληγωμένοι θα ένιωθαν ο μικρότερος γιος μου και η οικογένειά του. Αυτό μου κάνει μεγάλη εντύπωση και λυπάμαι γι’ αυτό. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι τα παιδιά, οι νύφες και τα εγγόνια μου είναι η μεγαλύτερη χαρά και περηφάνια μου. Ελπίζω ότι ως οικογένεια μπορούμε να βρούμε ειρηνικά τον δρόμο μας μέσα από αυτήν την κατάσταση”.

Η απόφαση δεν αφορά τα τέσσερα παιδιά του διάδοχου του θρόνου Φρειδερίκου με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαίρη.

Σε αντίθεση με τα ξαδέρφια τους, ο πρίγκιπας Κρίστιαν, 16 ετών, η πριγκίπισσα Ισαβέλλα, 15 και τα δίδυμα 11 ετών, ο πρίγκιπας Βίνσεντ και η πριγκίπισσα Ζοζεφίν θα συνεχίσουν να αποτελούν ανώτερα μέλη του βασιλικού οίκου και θα διατηρήσουν τους πριγκιπικούς τίτλους τους.

Ο διάδοχος του θρόνου με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, τον 16χρονο πρίγκιπα Κρίστιαν, την 15χρονη πριγκίπισσα Ισαβέλλα, και τα 11χρονα δίδυμα πρίγκιπα Βίνσεντ και πριγκίπισσα Ζοζεφίν

Η Πριγκίπισσα Μαίρη, ο Πρίγκιπας Φρειδερίκος και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά τους

Οι αντιδράσεις

Ο γιος της του οποίου τα παιδιά χάνουν τους τίτλους τους δήλωσε απογοητευμένος και λυπημένος.

Η πρώην σύζυγός κοντέσα Αλεξάνδρας που είναι η μητέρα των δύο εκ των τεσσάρων πριγκιπόπουλων που χάνουν τους τίτλους τους, μίλησε αρνητικά για την επερχόμενη αλλαγή, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της:

“Είμαστε όλοι μπερδεμένοι με αυτή την απόφαση. Είμαστε λυπημένοι και σοκαρισμένοι. Είναι ξαφνικό. Τα παιδιά αισθάνονται εξοστρακισμένα. Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τους αφαιρείται η ταυτότητά τους”.

parapolitika/ unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί