Ιαπωνία: Φαγητό και κινητό δεν πάνε μαζί… Εστιατόριο απαγόρευσε στους πελάτες του τα κινητά!

Σε εστιατόρια της Ιαπωνίας, υπάρχει ένας άρρητος κανόνας: φάτε γρήγορα και φύγετε.

Ένας ιδιοκτήτης μαγαζιού με νουντλς παίρνει αυτό το έθιμο τόσο σοβαρά που άρχισε να υπολογίζει πόσο χρόνο θα χρειάζονταν οι πελάτες του για να αρχίσουν να τρώνε. Διαπίστωσε ότι όσοι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να απολαύσουν τα ζεστά μπολ με σούπα, συνήθως έβλεπαν βίντεο στο τηλέφωνό τους. Έτσι αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Συγκεκριμένα τον Μάρτιο, αποφάσισε να απαγορεύσει στους πελάτες να χρησιμοποιούν τα smartphone τους ενώ τρώνε σε περιόδους πολυάσχολης κίνησης, μια κίνηση που έγινε καυτό θέμα συζήτησης στα social media στην Ιαπωνία.

Αναγκαστική ψηφιακή αποτοξίνωση

«Μια φορά, όταν ήμασταν απασχολημένοι, παρατηρήσαμε έναν πελάτη που δεν άρχισε να τρώει για τέσσερα λεπτά», λέει ο Kai, προσθέτοντας ότι ο πελάτης έβλεπε βίντεο στο τηλέφωνό του καθώς το φαγητό κρύωνε μπροστά του.

Σε ορισμένα μέρη, αυτό δεν θα φαινόταν σημαντικό. Αλλά ο Κάι σερβίρει το Hakata ramen, ένα είδος τοπικού ramen από τον νομό Hakata στη δυτική Ιαπωνία, το οποίο λέει ότι είναι ένα «φαγητό που γεννιέται για ανυπόμονους ανθρώπους».

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου λέει ότι τα λεπτά noodles που σερβίρει έχουν πλάτος μόλις ένα χιλιοστό, οπότε αρχίζουν να τεντώνουν και να χαλάνε πολύ γρήγορα. Με αυτή τη λογική, η αναμονή τεσσάρων λεπτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κακό γεύμα.

Το εστιατόριό του είναι αρκετά μεγάλο για κατάστημα ramen στο Τόκιο, καθώς έχει 33 θέσεις. Ωστόσο, ο Kai λέει ότι δεν είναι ασυνήθιστο να περιμένουν 10 άτομα στην ουρά για μια θέση σε ώρες αιχμής.

«Όταν τα καθίσματα είναι γεμάτα και βλέπω ανθρώπους να σταματούν να τρώνε κοιτώντας τα smartphone τους, τους λέω (να σταματήσουν)», λέει ο Kai.

Προσθέτει ότι δεν έχει αναρτήσει πινακίδες που να ζητούν από τους ανθρώπους να αφήσουν τα τηλέφωνά τους μακριά. Αντίθετα, μιλάει με τους πελάτες μεμονωμένα.

Για αυτόν, το ramen είναι κάτι περισσότερο από απλά φαγητό.

«Νιώθω ότι η ψυχαγωγία είναι βέβαιο ότι περιλαμβάνει κανόνες», λέει ο Kai. «Είναι σαν «όταν βρίσκεσαι στη Ρώμη, κάνε όπως κάνουν οι Ρωμαίοι». Το Ramen είναι μια μορφή ψυχαγωγίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021, η πτέρυγα Adachi του Τόκιο εξέδωσε διάταγμα εναντίον ατόμων που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ενώ περπατούν ή κάνουν ποδήλατο.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί